Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Ste za divjo hrano?


19. 4. 2009, 00.00
Posodobljeno
20. 04. 2009 · 10:38
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Arhiv Lokalno.si
Dario Cortese

Dario Cortese

Delavnica divje hrane oz. plastična delavnica trajne lakote je nekaj, kar vam ne bo le napolnilo želodca, ampak predvsem odprlo oči. Predvsem tistim, ki niste vešči dela na lastnem zelenjavnem vrtu ali pa se bolj malo spoznate na zelenje, rožice, plevel, dišavnice, zelišča ipd. Če pa se v naravo odpravite v družbi Daria Cortesa, avtorja številnih knjig na to temo, potem kaj hitro ugotovite, da je hrane v izobilju. In da je povsod okoli nas. Vse, kar morate storiti, je, da se odpravite na sprehod, s košaro (in nekaj znanja) seveda.

V soboto je tovrstna delavnica potekala na Gorjancih, natančneje v okolici Pangrč Grma. V sončnem dopoldnevu se nas je zbralo okoli 25, Dario Cortese pa je zbrane nasmejal že na uvodnem zboru. Stoječ pod drevesom lipe in nad poraščenim grebenčkom je ob pozdravu rekel, da je okoli nas dovolj solate za vse. Pripravimo jo lahko iz mladih listov lipovca, ko pa se je ozrl po tleh (kjer smo neuki videli le goščo nepokošenih travniških rastlin), je dodal: ''Tudi vse, kar vidite na tleh, je za v solato.''

In se je začelo. Sprehod po čudoviti naravi, obronkih gozda, navzdol po vinogradu do potoka, hoja in preskakovanje bistre struge vode, do prve, druge in tretje jase, pa nazaj v hrib na iztočno točko srečanja. Vmes pa ustavljanje, spoznavanje rastlin, neposredno pokušanje in nemalokrat jasno izraženi vzdihi prisotnih, ko ima ''sumljiva in po videzu neokusna rastlina odličen okus.'' Slišati je bilo tudi: ''Zakaj se sploh še z vrtom ukvarjam?'' Dario je ob nekajurnem sprehodu predstavil vsaj 30 užitnih rastlin, ki jih najdemo v naravi: užitnih in okusnih za samostojne solate, kot dodatki k drugim jedem, celo take, ki imajo menda okus po ocvirkih (slednje še nismo preverili, a gotovo bomo!).

Poleg večini bolj znanih kopriv, čemaža, vijolic in trobentic, je navajal še lucerno, navadno zvezdico, regačico, rumenko, navadno kislico, ozkolistnega trpotca, rebrinca, dežna, lopatico, bljušč, travniško kaduljo, smrdljivko itd. ''Težava je v izobilju. Vsega je preveč, ne premalo,'' je povedal ''vodič po divji zelenjavi'' in navrgel, da ima vsaka rastlina ''slovensko botanično ime, pa latinsko botanično ime in vsaj deset domačih''. Vmes je pripravil še okusen namaz iz čemaža in kopriv, na koncu pa skuhal juho iz omenjenih rastlin in naročil: ''To danes je začetek domače naloge. Sedaj morate sami ven in nabirat!''

Dario Cortese je samostojni publicist, ki v različnih revijah objavlja članke na temo naravne hrane in predloge za izlete po Sloveniji. Napisal je več knjig o naravni hrani, kot so Divja hrana, Sadje - moč naravne hrane, Zelenjava - moč naravne hrane, Semena tretje moči, Čaj - čas za zdaj, pa tudi o enolončnicah, vlaganju ipd. Po Sloveniji izvaja tudi večdnevne delavnice divje hrane, naslednja bo ta konec tedna na Krasu.

P.S.: Fotoreportaža skuša povzeti sobotno dogajanje, a nikakor ni izključeno, da smo kakšni rožici namenili napačno ime ali pa ob pravem nazivu in opisu napačno fotografijo. Zato pred pokušanjem preverite zadevo še pri kakšnem drugem viru :) Hvala Dariu in ostali sobotni družbi za čudovito soboto na Gorjancih, predvsem pa Jani, ki nas je za en dan rešila mestnega betona (in interneta:). Mima


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.