Odprli prenovljeno šolsko zidanico




Center biotehnike in turizma Grm Novo mesto je na Trški gori včeraj odprl prenovljeno šolsko zidanico. Na odprtju so obudili tradicijo dolenjskega martinovanja, sicer pa gre za del širšega, 1,5-milijonskega projekta Uživam tradicijo, v okviru katerega se je omenjena šola povezala z več slovenskimi in hrvaškimi partnerji.
Zidanica je bila od nekdaj del šolskega poslopja, skupaj s skoraj tremi hektarji vinograda, ki ga obdaja. Za njeno prenovo si je šola prizadevala skoraj tri desetletja, je za Dolenjski list povedal Janez Bratkovič, tehnični direktor šole, potrebni denar pa je pred leti Jože Podgoršek našel znotraj omenjenega projekta. Vodilni partner je Biotehnični izobraževalni center Ljubljana, v njem pa sodeluje še sedem slovenskih in hrvaških partnerjev. »V okviru tega projekta smo prejeli okoli 300.000 evrov za temeljito prenovo oz. restavracijo te stare meščanske zidanice in še okoli 200 tisočakov za ostale vsebine projekta,« je dodal Bratkovič.
»Nad vrati je napis 1836, a je verjetno še starejša,« je še povedal in nadaljeval, da so temeljito obnovili statiko objekta, ki je slonel na treh temeljnih kamnih, uredili ustrezno odvodnjavanje v okolici objekta, v notranjosti pa ohranili podporne tramove, restavrirali bodo stropne poslikave, postavili so tudi štedilnik na trda goriva in krušno peč, kot je bila v pritličju objekta, medtem ko so v mansardi uredili tudi manjše prenočitvene kapacitete. »V tej zidanici je bilo nekoč tako, da so se sem pripeljali s konji ali kravami, po delu na njivah so obdelovali še vinograd in tisti čas, ko so tam delali, so tam tudi prespali. Vse je ostalo, kot je bilo, s tem da smo mi podstrešje uredili za namene učencev,« je še rekel vodja prenove, ki se je začela julija lani.
Projekt Uživam tradicijo bo sicer trajal do konca prihodnjega leta, z njim pa nameravajo dediščino predstaviti na avtentičen način, vsak partner projekta s svojega območja. »V turizmu so takšne zgodbe dobrodošle. Mi ne bomo turistom »prodajali celofana in italijanskih ploščic«, lahko pa mu ne le predstavimo dolenjsko kulinariko na primer, ampak ga poučimo, kako se je v krušni peči zakurilo, kako so v takšnih štedilnikih gospodinje vedele, kdaj je ustrezna temperatura za kruh ali mineštro, kakšne sklede so uporabljale itd. Tega bomo naučili naše dijake in študente, pa tudi obiskovalce, od turistov do osnovnih šol ipd.,« je še naštel.
S partnerji v projektu se bodo še povedali z vsebinami, enotno blagovno znamko, izvedli več skupnih konferenc in v bodoče izmenjavali goste na t.i. kulinarični transverzali od Panonije do Jadrana.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se