Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

FOTO: Pohod okoli Brestanice


Vodja pohoda Anton Zakšek
11. 6. 2013, 12.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

brestanica_001.jpg
Arhiv Lokalno.si
brestanica-001, brestanica_001
brestanica_013.jpg
Arhiv Lokalno.si
brestanica_032.jpg
Arhiv Lokalno.si

V počastitev krajevnega praznika je Turistično društvo Brestanica v soboto, 8. 6., organiziralo tretji tradicionalni pohod okoli Brestanice. Zbrali smo se v središču starega trga v Brestanici, kjer smo si ogledali prvo parno pekarno v nekdanji Jugoslaviji, pri Kadivnikovih.

Začeli smo po najstarejšem delu Brestanice, Šutna, mimo cerkve sv. Petra na Sremič. Vzpon po strmi poti je raztegnil skupino pohodnikov, zato smo pri cerkvi sv. Mohorja imeli krajši počitek. Nadaljevali smo skozi vas Sremič na najvišjo točko pohoda Grmado. Tu smo pri zidanici Nandeta Topolovška imeli počitek z malico. Sledil je spust skozi Bučerco in Ponikve v Anže, kjer so nas pričakale perice na perišču v Anžah. Prikaz pranja perila na potoku je pri mlajših pohodnikih vzbudilo zanimanje, pri starejših pa spomin na preteklost. Po vzponu smo prišli v naselje Raztez, kjer nas vsako leto pričakajo z bogato obloženimi stojnicami. Številne sladice, suhomesnati izdelki in osvežilni napitki so nam dali novih moči za nadaljevanje poti.

Sledil je spust do izvira potoka Lokovšek, kjer je lepo ohranjeno nekdanje perišče in napajališče, ki so ga zgradili menihi Trapisti. Pot smo nadaljevali po grebenu med ribniki v Mačkovcih proti Armeškem, se nato spustili do Lokvanjskega potoka, in se mimo kmetije Zakšek povzpeli nad Brestanico od koder smo se mimo naselja Dorc spustili do OŠ Brestanica. Po cesti v Log smo prišli do potoka Lambrščica, ga prečkali in skozi Šite in nato mimo nekdanje čokoladnice, likernice, sirarne in kmetijskega posestva, ki so ga tu imeli menihi Trapisti, prišli na grad Rajhenburg, kjer se je naš pohod zaključil.

Sledila je pogostitev na grajski terasi. Bograč, ki so ga skuhali v grajski gostilni, nam je teknil. Vsi udeleženci so na koncu prejeli priznanja.

Vtisi pohodnikov so bili zanimivi in vsi so obljubljali, da se naslednje leto zopet vidimo.

Ob koncu tretjega pohoda bi se zahvalil vsem, ki so nas pogostili na številnih stojnicah in s tem pokazali, da se z malo dobre volje tudi v tem obdobju, da veliko narediti. Prav tako bi se zahvalil tudi pericam, ki so na pobudo gospoda Jožeta Zidarja, z obujanjem starega običaja, lepo popestrile naš pohod.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.