Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Babičin recept za naravno škropivo iz kopriv


njena.si
8. 5. 2023, 12.20
Posodobljeno
09. 05. 2023 · 09:22
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Iztok Dimc
Za pripravo škropiva boste potrebovali kilogram svežih kopriv. (Foto: Iztok Dimc)

Iztok Dimc
Foto: Dreamstime

Iztok Dimc
Foto: Pixles

To je metoda, ki jo dobro poznajo naši stari in prastari starši in ki se, zaradi vse večjega zavedanja dragocenosti narave, zopet vrača v prve bojne vrste.

Če bi tudi vi radi rastlinam in okolju prihranili srečanje s kemičnimi sredstvi, lahko poskusite rastline zaščititi in nahraniti s pripravki, katerih vir je mati narava. Pri pripravi slednjih vam bo odlično služila kopriva, ki nam sicer povzroča nejevoljo, kadar se naseli na vrtove in okolice hiš.

A namesto, da se jezite, jo raje populite in uporabite za učinkovito škropivo zoper različne vrste listnih uši. Poleg zaščite, bo pripravek iz kopriv nahranil in okrepil rastline, saj vsebuje dušik. Hladni izvleček iz kopriv imenujemo tudi pekoča brozga, za pripravo slednjega potrebujete veliko koprivo (Urtica dioica), ki jo boste prepoznali po velikem štirioglatem steblu. V kolikor vas ob dotiku te zdravilne rastline zaskeli na koži, je to znak, da je prava kopriva, v nasprotnem primeru je mrtva, kar pomeni, da v sebi nima strupa, kot tudi ne blagodejnih učinkov.

Recept za pekočo brozgo

• Pripravite vedro z 10 litri vode.

• Narežite 1 kilogram svežih kopriv in jih dodajte vodi.

• Uporabite lahko tudi posušene koprive (200 g).

• Premešajte in pustite stati 24 ur.

Po enem dnevu tekočino precedite.

Pomembno je, da ne prekršite časovnih okvirjev, saj s podaljševanjem namakanja občutno zmanjšate učinkovitost škropiva in hranljivost brozge. Precejena tekočina vam bo služila kot odlično škropivo. S pomočjo razpršilca ali škropilnice poškropite tekočino po rastlinah iz vseh strani.

Postopek lahko ponovite po nekaj dneh.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.