Novice / Gospodarstvo

trg, vrednost, delnice

Strategija za vsak trg

Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka
2. 5. 2023, 15.28

Ko vlagatelji v vzajemne sklade slišijo besedo "recesija" in dnevne novice kažejo padanje cen delnic ter, ko posledično padajo tudi vrednosti delniških skladov, se med vlagatelje razvname čredni nagon bega na varno.

SME Enterprize_collage 1 (Large)

Začel se je natečaj SME EnterPRIZE zavarovalnice Generali

nn
17. 4. 2023, 16.47

Generali zavarovalnica d. d. prvič organizira nagradni natečaj SME EnterPRIZE, ki je namenjen spodbujanju trajnostnih poslovnih praks in modelov med slovenskimi malimi in srednje velikimi podjetij ter javni razpravi o pomenu trajnostnega poslovanja. Prijave v nagradni natečaj so odprte od danes, 17. aprila, do 17. maja 2023 na spletnem naslovu www.generali.si/sme-enterprize.

colaric krka bobo

To so najbolje plačani slovenski menedžerji borznih družb

R.T.
13. 4. 2023, 12.30

Na prvem mestu ostaja predsednik uprave Krke Jože Colarič.

denar, investicija

Pravila uspešnega investiranja

Sonja Lovše Bambič / finančna svetovalka
10. 4. 2023, 07.58

Življenje je nepredvidljivo, zato je v vsakem obdobju pametno imeti nekaj na strani oziroma nekaj investirati za prihodnost. Investiranje oziroma naložba je način uporabe lastnega denarja z namenom, da dolgoročno povečate svoje premoženje. Investicije so nekaj, kar kupite ali kamor vložite svoj denar z namenom, da se vaše premoženje plemeniti.

varčevanje, denar

Naj varčevanje postane navada že v mladosti

Lidija Selič / finančna svetovalka
9. 4. 2023, 20.49

Mladi ljudje se pogosto izogibajo naložbam v vrednostne papirje in se ne zavedajo, da so prav oni tisti, za katere so naložbe v delnice najprimernejša oblika varčevanja. Takšen način varčevanja, pa niti ni tako zapleten, kot se morda zdi na prvi pogled.

trg, graf, cene, delnice

Kako je lahko volatilnost delniškega trga vaša priložnost

Petra Lamut Kolenac / finančna svetovalka
1. 4. 2023, 11.56

Volatilnost je stopnja, s katero cena delnice v določenem obdobju narašča ali pada. Večja volatilnost cen delnic pogosto pomeni večje tveganje in vlagatelju pomaga oceniti nihanja, ki se lahko zgodijo v prihodnosti. In če cena delnice v kratkem času hitro niha in dosega nove najvišje in najnižje vrednosti, velja, da je zelo volatilna. Če pa se cena delnice giblje višje ali nižje počasneje ali ostane razmeroma stabilna, se reče, da ima nizko volatilnost.

dssmith1

Material in velikost embalaže pomembno vplivata na naše okolje

Oglasno sporočilo
30. 3. 2023, 11.40

Cel svet in z njim tudi Slovenija, se trenutno spopada s prevelikimi količinami odpadkov. Zelo zgovorni so podatki evropskega statističnega urada Eurostat, ki pravijo, da v slovenskih gospodinjstvih količina odpadne embalaže v zadnjih desetih letih nevarno raste. Leta 2018 je slovensko gospodinjstvo v povprečju proizvedlo 146 kilogramov odpadne embalaže, kar je 11 kilogramov več kot leta 2015 in 50 kilogramov več kot leta 2011.

REPORTER 13

Ločitvena vojna za luksuzno vilo: Umazano ozadje spopada za lastništvo štiri milijone evrov vredne vile pod Ljubljanskim gradom

Oglasno sporočilo
28. 3. 2023, 09.18

Proces razveze na sodišču med novinarko in publicistko Jerco Legan Cvikl in Milanom M. Cviklom, od lani viceguvernerjem Banke Slovenije, ki sta po medijsko odmevni poroki pred štirinajstimi leti in tudi kasneje veljala za sanjski zakonski par, se vleče kot jara kača.

dominik s. černjak

Novi predsednik Turistične zveze Slovenije je Dominik S. Černjak

R.T.
24. 3. 2023, 21.04

Dominik S. Černjak je med leti 2006 in 2010 že vodil Turistično zvezo Slovenije (TZS). Sicer pa ga poznamo tudi kot podjetnika in nekdanjega predsednika Stranke mladih Slovenije.

Pavle Hevka

Zamenjave v vrhu družbe, ki bdi nad projektom drugi tir

STA
23. 3. 2023, 22.13

Nadzorni svet družbe 2TDK, ki bdi nad projektom drugi tir Divača-Koper, je na današnji seji predčasno odpoklical poslovodstvo družbe in imenoval novo, so zvečer sporočili iz 2TDK. Novi generalni direktor je namesto Pavla Hevke postal Matej Oset, na mestu direktorja pa je Boža Emeršiča zamenjal Marko Brezigar.

navodila, pisarna, tabla, pomoč

Vodnik po naložbenih razredih za začetnike

Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka
22. 3. 2023, 21.19

Naložbeno okolje je lahko izjemno dinamično in se nenehno razvija. Toda tisti, ki si vzamejo čas za razumevanje osnovnih načel in različnih razredov sredstev, bodo na dolgi rok znatno pridobili. Prvi korak je, da se naučimo razlikovati med različnimi vrstami naložb in katero stopničko na lestvici tveganja vsaka od njih zaseda.

credit suisse

Padla švicarska bančna trdnjava, zatresel se je ves finančni svet

Žiga Kariž
21. 3. 2023, 06.06

Potem ko sta v Ameriki zaprli vrata dve banki, je padla še druga največja švicarska banka, katere delovanje vpliva na finance vsega sveta. Kaj to pomeni za slovenske banke?

Philippe Donnet_glavni izvršni direktor Skupine Generali

Skupina Generali z najboljšim rezultatom iz poslovanja doslej

nn
16. 3. 2023, 08.17

Na sestanku, ki mu je predsedoval Andrea Sironi, je upravni odbor Assicurazioni Generali odobril konsolidirane računovodske izkaze in osnutek računovodskih izkazov matične družbe za leto 2022. Zabeležili so rast premij, najboljši čisti rezultat, pohvalijo pa se lahko tudi z izjemno trdnim kapitalskim položajem.

bencinska, avtocesta, omv

Madžari bodo bencinske servise OMV prodali Shellu

G.G./STA
14. 3. 2023, 09.34

Bencinski servisi družbe OMV Slovenija bodo po hitri poti šli od madžarske naftne družbe Mol do Shella.

Philippe Donnet

Philippe Donnet prejel nagrado za družbeno odgovornost podjetja

nn
9. 3. 2023, 18.38

Nagrada glavnemu izvršnemu direktorju Skupine Generali je priznanje za njegovo zavezo trajnostnemu razvoju.

gzs, podelitev nagrad

Golob napovedal lažje pridobivanje dovoljenj za delo v Sloveniji

G.G./STA
7. 3. 2023, 22.26

Podeljene so nagrade Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke.

varčevanje, naložbe

Varčevanje je kot maraton

Sonja Lovše Bambič
5. 3. 2023, 21.15

Finančni svetovalci se večkrat srečamo z vprašanjem vlagateljev, kam in kako investirati denar, za katerega vedo, da ga bodo potrebovali v roku od 1 do 3 let. Vemo, da je splošno priporočeno minimalno obdobje investiranja vsaj 5 let. To vprašanje je še posebej aktualno v času visoke inflacije, ko denar z vsakim mesecem ležanja na bančnem računu izgublja svojo realno vrednost.

razpršitev, naložba,denar

Pomen alokacije vašega portfelja

Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka, Generali Investments
20. 2. 2023, 21.28

Za obstoječe in nove vlagatelje je najpomembnejši koncept investiranja pravilna porazdelitev sredstev, torej pravilna razpršitev portfelja med osnovne naložbene razrede, ki so delnice, obveznice in denar.

varčevanje, računalnik

Prednosti mesečnega varčevanja

Sonja Lovše Bambič / finančna svetovalka
3. 2. 2023, 21.27

Vsako leto znova ob začetku leta razmišljamo o preteklem letu in se zazremo v prihajajočega.

denar, misel

Osnova za dolgoročno uspešno investiranje je mentalna stabilnost

Dragana Veljić Pecman, finančna svetovalka
25. 1. 2023, 21.26

Psihološka in mentalna stabilnost sta v tem trenutku najbolj pomembni za vlagatelje.

denar, bankovec

Slovenci bi lahko donirali kar 105 milijonov evrov

nn
23. 1. 2023, 22.15

Z ustrezno motivacijo bi državljani Slovenije donirali več – več kot dvakrat toliko, kot prispevajo trenutno, kažejo raziskave. Poleg tega so podjetja začela delovati odgovorno in trajnostno, pri tem pa jih motivirajo vse bolj ozaveščeni zaposleni, vlagatelji in potrošniki.

medved, medvedji trg, delnice

Kako vlagati in kam vložiti svoj denar, ko na trgu vlada medved

Katja Bogataj Kopriva / finančna svetovalka
13. 1. 2023, 21.27

Borze se tako kot ekonomije, gibljejo ciklično. To pomeni, da v določenem obdobju vrednost na borzah narašča in govorimo o t. i. bikovskem trgu in v naslednjem obdobju pada, govorimo o t. i. medvedjem trgu. Ko na trgih vlada medved, govorimo o padajočem trendu vrednostnih papirjev oziroma je obdobje, ko cene vrednostnih papirjev v glavnem padajo.

finance, denar, račun

Pogled za nazaj in nov začetek

Petra Lamut Kolenac, finančna svetovalka
6. 1. 2023, 21.20

Čeprav nikoli ne smete zanemariti spremljanja svojih osebnih financ, je konec leta ali začetek novega leta pravi čas, da pregledate svoj proračun, naložbeni portfelj in finančne odločitve. Tako preverite, ali ste na dobri poti, da dosežete svoje cilje in ugotovite, ali morda portfelj potrebuje prilagoditve. Takšen pregled mora biti temeljit, če želite odkriti morebitne slabosti in graditi na prednostih.

čas, investicija, denar

Kako investirati v kriznih časih?

Dragana Veljić Pecman, finančna svetovalka
1. 1. 2023, 11.06

Statistični podatki nam kažejo, da borze v povprečju padejo na vsake devet let za približno 20 odstotkov in nato, po nekem obdobju nadaljujejo v trend rasti.

sveti gral, božja svetoloba

Za potrpežljivost boste nagrajeni

Sonja Lovše Bambič / finančna svetovalka
17. 12. 2022, 21.55

Vsak vlagatelj tako pri nas in po svetu že dolga leta vneto išče sveti gral - ključ do hitrega in zanesljivega zaslužka. Seveda vsakdo želi doseči čim več v čim krajšem času, vendar pa to za nekoga, ki v delniške naložbe naloži pomemben del večjih prihrankov, ni pravo vodilo za investiranje.