© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Trgatve so tudi pri znanih Slovencih v polnem teku


C.L.
19. 9. 2025, 05.45
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Smo v času trgatev, ko je v slovenskih vinogradih še posebno veselo, saj na njih hodijo tudi številni znani Slovenci, ki so radi v dobri družbi.

34 miki vlahovic.jpeg
Arhiv Lady
Trgatve so tudi pri znanih Slovencih v polnem teku
34 miki vlahovic.jpeg
Arhiv Lady
Trgatve so tudi pri znanih Slovencih v polnem teku

Gianni Rijavec

»Ker sem doma tik ob vinorodni pokrajini Goriška brda, je seveda logično, da se kdaj udeležim tudi kakšne trgatve. Čeprav to nekateri vzamejo kot prijetno druženje, je tista prava trgatev, ki traja dva ali tri tedne, zelo zahtevno in garaško delo. Na trgatvi spijemo kakšen kozarec vina, mošt pa v tistem času še ni pripravljen, saj mora najprej fermentirati. V Brdih seveda ne gre brez tradicionalne malice, domačega 'šalama' oziroma salame, pršuta, sira in drugih dobrot, za kosilo pa postrežejo kakšno enolončnico in kaj mesnega.«

34 miki vlahovic.jpeg
Arhiv Lady
Trgatve so tudi pri znanih Slovencih v polnem teku

Nuša Derenda

»Na trgatvi mora biti poskrbljeno, da trgači niso lačni. Pri nas že pred trgatvijo poskrbimo za zajtrk, na katerem ponudimo malo salame, sira, zraven postrežemo malo zelenjave in napitek iz cikorije, ki je nadomestek kave in nad katerim je navdušen moj Frenk. Po opravljenem delu pa sledi konkretno kosilo, za katerega pripravimo ocvrto meso, kakšno svinjsko pečenko, krompir, riž, zelenjavo. Trgači pijejo večinoma 'špricarje' in vodo, privoščijo pa si tudi kakšen kozarec vina. Obvezen del pogostitve je potica.«

34 miki vlahovic.jpeg
Arhiv Lady
Trgatve so tudi pri znanih Slovencih v polnem teku

Luka Pangos

»Kar nekajkrat sem bil na trgatvi, še posebno pa so mi ostale v spominu tiste iz otroških dni. Pranona in pranono sta imela na Krasu vinograd in dobro se spomnim, da smo na trgatvi tudi dobro jedli. Še zlasti mi je ostal v spominu zajčji golaž z domačimi njoki, ki jih je pripravila pranona. Seveda niso manjkale niti domače salame in klobase ter kraški pršut. Pilo se je pa vino, voda in kakšni sokovi. Trgatev je res prav posebna izkušnja, ki bi jo moral vsak doživeti vsaj enkrat v življenju.«

34 miki vlahovic.jpeg
Arhiv Lady
Trgatve so tudi pri znanih Slovencih v polnem teku

Miki Vlahovič

»Včasih smo imeli tudi mi vinograd oziroma ga je imel oče. Na trgatvah je bilo vedno poskrbljeno za dobro hrano in pijačo. Običajno smo jedli enolončnice ali kakšen golaž, ni pa manjkalo niti narezkov. Sprva se je v vinogradu pilo vodo in sokove, bolj kot se je čas približeval zaključku, pa tudi 'špricarje' in vino. Če bi z alkoholom začeli že zjutraj, od trgatve ne bi bilo kaj dosti koristi.«

34 miki vlahovic.jpeg
Arhiv Lady
Trgatve so tudi pri znanih Slovencih v polnem teku

Frenk Nova

»Če ne vsako leto, grem na trgatev pa vsako drugo. Bil pa sem že v vseh vinorodnih okoliših v Sloveniji. Nazadnje sem bil na Krasu, kjer smo zelo dobro jedli. Narezali so pršut, salamo, sir, zraven ponudili olive in kumarice. Za kosilo pa je bilo kaj bolj konkretnega, pečenka, jagnjetina, kozliček, kakšen kos govedine, kar smo zalili z dobrim vinom. Presenečen sem, da na Krasu gojijo tudi bele sorte grozdja, njihov sauvignon se lahko kosa tudi s štajerskim. Na trgatvi vedno tudi kaj zapojemo. Spomnim se, da sem enkrat pozabil doma kitaro, pa so mi takoj priskrbeli nadomestno.«

Brigita Šuler

»Pri nas doma smo imeli vinograd in na trgatvi je bil vedno poudarek na dobri hrani. Mama je za trgatev skuhala bograč za prvo malico in potem še odlično meso s prilogo za konec. Manjkalo ni domače pecivo in obvezno potica. Na trgatvi vedno kaj zapojemo, ko pa je bil še živ moj ati, se je vse skupaj sprevrglo v pravo zabavo. Pri nas smo poskrbeli, da je bil poudarek na dobri družbi.«

34 miki vlahovic.jpeg
Arhiv Lady
Trgatve so tudi pri znanih Slovencih v polnem teku

Maya Peron Strel

»Največkrat sem bila na trgatvi na Dolenjskem nad Dolenjskimi Toplicami. Jedli smo odlično joto in doma pečen svež kruh. Postregli so tudi domač jabolčni zavitek v res neomejenih količinah. Jaz sem si med trgatvijo lajšala žejo predvsem z vodo, čeprav občasno rada spijem tudi kakšen kozarec vina. K dobremu vzdušju sta pripomogla harmonika in petje, kar nas je vse spravilo v dobro voljo. Trgatev je res svojevrsten družabni dogodek, ki prijetno poveže ljudi z vseh vetrov.«

34 miki vlahovic.jpeg
Arhiv Lady
Trgatve so tudi pri znanih Slovencih v polnem teku

Vanja Alič

»Vsako leto se z veseljem udeležim trgatve, ki jo organizira Klet Dobrovo v Goriških brdih, kjer je vedno veselo. Pojemo sicer ne, si pa pred, med in po trganju grozdja privoščimo kakšen kozarček njihovega odličnega vina. Seveda ne manjka niti dobre hrane. Že pred trgatvijo nam postrežejo z bogatim in obilnim zajtrkom, ki ga sestavljajo domače dobrote, različni narezki in tradicionalna frtalja. Po končani trgatvi pa nam kosilo pripravi kateri od priznanih chefov s spremljavo vrhunskih vin, ob katerih izvemo veliko zanimivosti, ki nam jih predstavi enolog.«

E-novice · Estrada

Lady

Prijavite se na e-novice iz sveta estrade in bodite vedno na tekočem z novostmi iz sveta znanih in slavnih.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.