Zgodbe

Iz prve roke o zakulisju Poroke na prvi pogled

Sonja Javornik
6. 6. 2024, 06.15
Deli članek:

»Imam zlomljena rebra, strgano mišico, pretres možganov, poškodovana vezivna tkiva in še marsikatere poškodbe,« je v zadnji ceremoniji pred zaključkom eksperimenta Poroka na prvi pogled naštevala Olga. Sedela sem nasproti nje in komaj zadrževala solze. Potem sta se oglasili še Irena, ki je bila tako kot Olga v otroštvu velikokrat tepena in še drugače trpinčena, pa Jerneja, ki je vsem nam, s tem pa preko kamer vsej Sloveniji, izpovedala, da je doživela posilstvo. Zagotovo je bil to eden najbolj žalostnih, ganljivih, pa tudi katarzičnih trenutkov resničnostne televizije na naših malih zaslonih in jaz sem bila del tega.

edit: V.M.
Sonja Javornik

Lani sem gledala drugo sezono Poroke na prvi pogled in v šali pomislila, le zakaj niso mene poklicali za strokovnjakinjo! Ko sem poleti na plaži dobila klic producenta z vabilom k sodelovanju, nisem mogla verjeti. Nisem terapevtka, temveč diplomirana novinarka in sociologinja kulture. Pa vendar sem pri delu vedno iskala odgovore, informacije o tem, kaj je pomembno za dobre, lepe odnose. In si očitno nabrala nekaj življenjskih izkušenj, saj so celo znanci, ne le dobri prijatelji, prihajali k meni, kadar so imeli težave. In ker so me nekateri v produkciji Poroke poznali, so se odločili, da mi dajo priložnost.

Od tistega trenutka na plaži do končne odločitve je minilo toliko časa, da sem bila prepričana, da ne bo nič. Z namenom, da se zahvalim, ker so sploh pomislili name, sem prišla k producentu, tam pa so že imeli ogromen plakat s koledarjem, na katerem je bilo označeno, kdaj se snema. Že dva dni pozneje nam je na  sestanku Niko Mejaš iz podjetja OK consulting predstavil psihološke profile kandidatov. Takrat sem tudi spoznala Timoteja Strnada in Špelo Gornik, preostala člana strokovne trojke. Vestno sem si zapisovala, ko so razlagali, kakšen je kateri od kandidatov po značaju in kakšne odzive lahko pričakujemo. Največkrat so psihološki testi pokazali, da kandidati ne prenašajo stresa, tako da je bilo že vnaprej jasno, da bo zanje snemanje težka preizkušnja, saj bodo doživeli nekaj novega, pri čemer stvari ne bodo imeli pod kontrolo.

Kdo je zmagal?

Kdor je gledal tretjo sezono od začetka, se verjetno še spomni, da so bili praktično vsi na poroki zadovoljni z izbiro partnerja – razen Irene, ki je, kot rada pove, »veliko delala na sebi« in ima »globine«. Čeprav ji je Andrej že med poroko povedal, da bi imel danes 26 let starega otroka, je bila Irena do konca prepričana, da je bila zanj najhujša travma, ko kot deček ni zmagal v igri človek ne jezi se. Ker nima modrih oči in ni neki klasičen lepotec, mu je to dala vedeti in mu zelo hitro celo rekla, naj se vanjo ne zaljubi. A si je z njim vseeno želela govoriti o travmah in »globinah«, ni pa se zavedala, da bi bilo dobro, če bi prisluhnila tudi sama. Ob opazovanju dinamike njunega odnosa so številni gledalci prepoznali »irene« v sebi ali okoli sebe.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 23, 4. junij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast