V Kamniku in Komendi nujno prekuhavanje vode
Kamniška občina je prebivalce obvestila, da je na vodovodnem sistemu Iverje treba prekuhavati pitno vodo zaradi neskladnih vzetih vzorcev pitne vode.

Po pojasnilih Komunalnega podjetja Kamnik je bilo na rednem vzorčenju pitne vode v vzorcu, odvzetem v vodohranu Podgorje, odkrito manjše onesnaženje pitne vode z bakterijo E-coli. Odrejeno je bilo obvezno prekuhavanje vode na območju vodovodnega sistema Iverje.
Da se bo vedelo, kdo vse naj prekuhava vodo, so dodali, da vodovodni sistem Iverje obsega te dele kamniške občine: mesto Kamnik, Duplica, Bakovnik, Tunjice, Vrhpolje, Soteska, Hrib, Volčji Potok, Šmarca, Podgorje, Tučna, Briše, Kužna, Mekinje, Žale, Perovo, obvoznica, Rudnik pri Radomljah). Voda je treba prekuhavati tudi v občini Komenda.
Ukrep je začasen in se bo izvajal do preklica.
Kako pravilno prehuhati vodo
Za tiste, ki niso seznanjeni s tem, kako prekuhati vodo, navedimo še navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje:
»Vodo prekuhamo v čisti kuhinjski posodi (oprani z detergentom in vodo).
Potem ko voda zavre, običajno zadostuje, da burno vre še eno minuto. Ker se pogoji delovanja na mikroorganizme spreminjajo z naraščajočo nadmorsko višino, je najbolje vretje podaljšati. Zaradi večje varnosti priporočamo, da voda vre tri minute. Na ta način uničimo ali inaktiviramo vegetativne oblike zdravju škodljivih bakterij, viruse ter tudi ciste giardiae in kriptosporidijev. Tri minute vretja zagotavlja tako široko varnost, da to vodo lahko uživajo tudi osebe z močno oslabljenim imunskim sistemom (npr. rakavi bolniki).
Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja že prekuhane vode je najbolje, da voda ostane v isti posodi, v kateri smo jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku, v čisti in pokriti posodi.
Tako pripravljeno vodo lahko za pitje in pripravo hrane uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur.
Če je voda motna, moramo pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To dosežemo z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter (npr. filter za kavo).
Ker je prekuhana voda lahko manj prijetnega okusa, za pitje priporočamo pripravo čaja oz. drugih napitkov, lahko pa jo zaužijemo v obliki juhe ali kakšne druge jedi.«
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se