Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Mladi kuharski talenti
Čas branja 1 min.

Navdušila zaroštan močnik s suhim sadjem in piščančji ajmoht s cvičkom


Lidija Markelj
13. 3. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Osnovnošolci iz celotne Slovenije so se pred Intersparom Citypark v Ljubljani pomerili v pripravi skoraj pozabljenih slovenskih jedi na žlico na dogodku, imenovanem Tradicija na žlico.

Spar Slovenija
Enajst osnovnošolskih ekip iz vse Slovenije je ustvarjalo tradicionalne jedi na žlico

Strokovna komisija je med enajstimi ekipami izbrala štiri najboljše jedi, ki bodo v mesecu aprilu na voljo v Restavracijah Interspar po Sloveniji. Med njimi sta tudi dve z našega območja: OŠ Drska iz Novega mesta in OŠ Tržišče. Kuharski dogodek je potekal v sklopu projekta Kuhnapato, ki ga že deveto leto podpira Spar Slovenija.

Enajst ekip osnovnošolcev iz celotne Slovenije je s svojo predanostjo in ustvarjalnostjo dokazalo, da okusi preteklosti še vedno živijo in navdihujejo mlajše generacije. Mladi kuharji so se pomerili v pripravi tradicionalnih slovenskih jedi na žlico. Kuhalnice so tokrat vihtele ekipe iz različnih osnovnih šol: OŠ Danile Kumar Ljubljana – mednarodna smer, dve ekipi iz OŠ Dobje, dve ekipi iz OŠ Drska (Novo mesto), OŠ Frana Saleškega Finžgarja Lesce, OŠ Kungota, OŠ Šturje Ajdovščina, dve ekipi iz OŠ Tržišče in OŠ Vižmarje Brod Ljubljana.

Komisija ni imela lahkega dela

Strokovna komisija – sestavljali so jo Zala Pungeršič, zmagovalka MasterChef Slovenija 2023, ki je naše gore list; Špela Ankele, kulinarična novinarka Dela, in Živan Jovanović, vodja Restavracij Interspar - je izbrala štiri jedi, ki bodo v aprilu vsak teden zasedle posebno mesto na meniju Restavracij Interspar po vsej Sloveniji.

Spar Slovenija
Strokovna komisija z Zalo Pungeršič (desno)

Tako bo aprila mogoče preizkusiti zaroštan močnik s suhim sadjem, ki ga je pripravila OŠ Tržišče, štajersko fižolovo juho OŠ Kungota, šjelnovko s polento OŠ Šturje in piščančji ajmoht s cvičkom OŠ Drska iz Novega mesta.

»Uporaba lokalnih, sezonskih sestavin ni le kulinarična odločitev, temveč tudi odgovornost do narave, skupnosti in prihodnjih generacij. Veseli me, da mladi spoznavajo pomen tradicije in trajnostnega prehranjevanja, saj bodo prav oni tisti, ki bodo skrbeli za ohranjanje slovenske kulinarične dediščine,« je ob dogodku povedal Živan Jovanović, vodja Restavracij Interspar.

Ohranjanje slovenske kulinarike

Projekt Kuhnapato pod vodstvom Anke Peljhan že 15 let mlade in širšo javnost vrača k slovenskim koreninam z obujanjem skorajda pozabljenih jedi naših babic. Spar Slovenija, ki projekt podpira že devet let, s tem omogoča izvedbo dogodkov, na katerih otroci pridobivajo kuharsko znanje in spoznavajo pomen lokalnih sestavin ter trajnostnega prehranjevanja.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.