Na podeželju zamirajo tudi koline
Če je včasih veljalo, da so bili prašiči skoraj pri vsaki hiši, je danes ravno obratno. Posledično zamirajo tudi koline, ki so nekoč veljale za velik družinski praznik. V Halozah je še nekaj družin, ki ohranjajo to tradicijo, marsikje drugje pa so to vlogo prevzela lokalna društva. Med njimi je Turistično društvo občine Markovci, ki je letos organiziralo že dvanajste tradicionalne koline.

V zgornjih jutranjih urah so se pri vaškem domu v Prvencih zbrali mesarji in ostali člani društva. Hladno zimsko vreme je bilo ravno pravšnje za koline. Najprej so svinjo zaklali, nato pa meso razkosali in obesili. Ob našem prihodu so že varili špeh, glavni mesar Milan Koletnik pa je ravno čistil svinjske tačke. Med delom so se spominjali, kako veselo razpoloženje je na kolinah vladalo včasih, ko so trajale pozno v noč, ljudje pa so se veselili, peli in plesali. Mesar je praviloma prišel že dan prej ali pa v zgodnjih jutranjih urah. S seboj je prinesel kaj sladkega, česar so bili najbolj veseli otroci. Po stari navadi mu je gospodinja postregla klobaso, ki je ostala od prejšnjih kolin. Marsikje so svinjo razdelali kar v enem izmed prostorov v hiši, iz katerega so pred tem odnesli vse pohištvo, tudi posteljo. Še preden so svinjo zaklali, so moški najprej »šnopsali«, šele nato so se lotili dela. Mesar je najprej odrl svinjsko kožo, kar je bilo izjemno zahtevno opravilo. Koža je morala namreč ostati cela, saj je bila potem več vredna. Pri tem opravilu je moral biti mesar zelo natančen. Da je čim bolje videl, mu je kateri od otrok svetil s svečo oz. petrolejko. Če je mesar kožo na katerem delu po naključju prerezal, so jo zašili in zamazali z mastjo.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se