Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Povprečni Slovenec letno zavrže 75 kilogramov hrane


Eva Milošič
2. 1. 2017, 23.00
Posodobljeno
10. 07. 2017 · 03:44
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ob praznikih, predvsem pa po njih, zavržemo ogromne količine hrane. To ni sporno le z moralnega in socialnega vidika (skoraj milijarda prebivalcev našega planeta je namreč lačnih), temveč pomeni tudi negospodarno porabo naravnih virov in druge škodljive vplive na okolje.

1483362047_cg_odpadna_hrana_2.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Proizvodnja hrane je po zadnjih podatkih za zdaj še zadostna, a je kljub temu vsak osmi Zemljan lačen, vsak tretji pa trpi zaradi pomanjkanja hrane. Poleg globalno neenake razporeditve hrane sta problematična tudi odnos do hrane in predvsem količine zavržene hrane; po ocenah Evropske okoljske agencije namreč vsako leto zavržemo kar tretjino pridelane hrane. Tako po nepotrebnem porabljamo naravne vire (zemljo, vodo in energijo) ter z nepotrebnimi pesticidi, gnojili in emisijami toplogrednih plinov škodujemo okolju, skupaj s hrano pa zavržemo tudi delo, čas in znanje njenih pridelovalcev in pripravljavcev.

Uradne definicije odpadne hrane doslej sploh ni bilo, na Statističnem uradu RS (SURS) so nedavno zapisali: »Med odpadno hrano štejemo vsa surova ali obdelana živila in ostanke teh živil, ki se izgubijo pred pripravo hrane, med njo ali po njej in pri uživanju hrane, vključno s hrano, ki se odvrže med proizvodnjo, distribucijo, prodajo in izvajanjem storitev, povezanih s hrano, in v gospodinjstvih.« Hrana za humanitarne namene ali ostanki hrane, namenjeni za predelavo v živalsko krmo, torej niso odpadna hrana.

163 evrov v smeti

Ste se odločili ukrepati?

Do kdaj je hrana uporabna?

Razdelilnica hrane kmalu tudi na Ptuju

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.