Gostinci pozivajo k čimprejšnjemu zagonu gostinske dejavnosti
Zaradi epidemije koronavirusa sta med najbolj prizadetimi panogami gostinstvo in turizem, zato v sekciji za gostinstvo in turizem Obrtne zbornice Slovenije (OZS) na vlado naslavljajo poziv, naj čim prej zažene gostinsko dejavnost, seveda ob upoštevanju vseh navodil in protokolov Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Prevzemi hrane v gostinskih lokalih so sicer dovoljeni, vendar pa si gostinci želijo, da bi lahko po vzoru Avstrije tudi sami s 15. majem začeli s postopnim obratovanjem gostinskih lokalov. V pozivu vladi še pravijo, da bi lahko poskrbeli za varnost gostov in zaposlenih, saj jim letni čas omogoča strežbo hrane na zunanjih površinah, so poudarili pri omenjeni sekciji, kjer so zaskrbljeni nad tem, da večina gostincev nima dovolj sredstev za izplačilo nadomestila zaposlenim za čakanje na delo.
S problemom likvidnosti se soočajo vsi skorajda vsi obrtniki in podjetniki, zato tudi pričakujejo od vlade, da bo urgentno poskrbela za likvidnost vseh, ki zgledno poslujejo, plačujejo davke, račune in izplačujejo plače, zaradi trenutne situacije pa nimajo sredstev za pokritje fiksnih stroškov in plač.

Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS je predlagala še nekaj drugih predlogov, in sicer naj se ukrepi pomoči podaljšajo za nadaljnjih šest mesecev za zaposlene delavce v gostinstvu, ki bodo zaradi morebitnega zmanjšanja dela ostali na čakanju, naj se zniža stopnja davka na dodano vrednost za pijače na 9,5 odstotka, naj se znižajo stroški dela študentov in naj se zagotovi ter pokrije stroške za zaščitna sredstva, ki so nujna za varno obratovanje gostinskih lokalov.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se