© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Nordijska prehrana: manj znana sestra mediteranske diete


M. A.
31. 7. 2025, 06.30
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ko govorimo o zdravem načinu prehranjevanja, najpogosteje pomislimo na mediteransko dieto, vendar ima sever Evrope svojo lastno različico – nordijsko prehrano. Ta je nastala na podlagi tradicionalnih jedilnikov Skandinavcev iz Danske, Švedske, Norveške, Finske in Islandije.

nordinjska-kuhinja
Profimedia
Nordijska kuhinja

Že zametki omenjene prehrane so temeljili predvsem na lokalnih, sezonskih in minimalno predelanih živilih. Kljub enostavnosti je ta način prehrane postal predmet raziskav, saj se je pokazalo, da lahko koristi srcu, uravnava telesno težo in izboljša splošno počutje.

Nordijska prehrana se osredotoča na živila, ki so bila na teh območjih dostopna stoletja. To so ribe, rženi kruh, korenovke, krompir, jagodičevje, stročnice, mlečni izdelki in polnovredna žita, kot sta ječmen in oves. Poseben poudarek je na maščobah iz rastlinskih virov, predvsem repičnega olja, ki v nordijskih državah nadomešča olivno olje. Prehrana je naravno bogata z vlakninami, antioksidanti in zdravimi maščobami, hkrati pa vsebuje malo dodanega sladkorja in industrijsko predelanih živil.

nordinjska-kuhinja
Profimedia
Nordijska kuhinja

Raziskave kažejo, da redno uživanje hrane po načelih nordijske prehrane pozitivno vpliva na raven holesterola, krvni tlak in občutljivost na inzulin. Ljudje, ki sledijo takemu načinu prehranjevanja, pogosto poročajo tudi o večji sitosti, saj visoka vsebnost vlaknin in beljakovin preprečuje nihanje energije in napade lakote.

nordinjska-kuhinja
Profimedia
Losos predstavlja pomemben del nordijske kuhinje.

V praksi je nordijska prehrana preprosta za vključitev v vsakdan. Namesto belega kruha izberemo rženi ali polnozrnati kruh, večkrat tedensko na jedilnik dodamo lososa ali sled, namesto sladkih prigrizkov pa posežemo po pestih borovnic ali malin. Tople juhe iz korenovk, enolončnice s stročnicami in ovseni kosmiči za zajtrk so tipične jedi, ki jih lahko zlahka prenesemo tudi v naš jedilnik.

nordinjska-kuhinja
Profimedia
Tople juhe iz korenovk in enolončnice s stročnicami lahko v posodi odnesemo tudi s seboj in si jih privoščimo za kosilo v službi.

Čeprav nordijska prehrana ni stroga dieta, temveč bolj življenjski slog, jo odlikuje dejstvo, da temelji na lokalnih in preprostih sestavinah, ki so cenovno dostopne. Gre za uravnotežen in trajnosten pristop k prehranjevanju, ki se zgleduje po tradiciji, a se hkrati opira na sodobne raziskave o zdravju, namesto drastičnih sprememb pa ponuja majhne, a dosledne korake, ki dolgoročno vodijo k boljšemu počutju in vitalnosti.

nordinjska-kuhinja
Profimedia
Za malico ne sme manjkati ržen kruh, ki mu lahko dodamo jajce, kumare, čebulo in kremni sir.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.