Kaj se zgodi, če kumare jeste z olupkom vred?
Odkrijte šest koristi za zdravje, ki jih prinaša uživanje kumar in preverite, zakaj je veliko bolje, če jih pohrustate kar z olupkom.

Imate radi kumare? Če vam gredo v slast, ker so izjemno osvežilne in hrustljave, se poučite še o tem, kako pozitiven vpliv imajo na vaše zdravje. Vsebujejo namreč obilje koristnih hranil, antioksidantov in rastlinskih spojin, ki lahko pomagajo preprečevati ali celo lajšati različna zdravstvena stanja.
Preverimo, zakaj je dobro, da kumare redno vključite v svoj jedilnik:
Kumare so polne hranil
Čeprav vsebujejo zelo malo kalorij, so kumare bogate z vitamini in minerali. Ena srednje velika, neolupljena kumara (približno 300 g) vsebuje:
- 45 kalorij
- 0,3 g maščobe
- 11 g ogljikovih hidratov
- 2 g beljakovin
- 1,5 g vlaknin
- 8 mg vitamina C
- 49 µg vitamina K
- 442 mg kalija
- 39 mg magnezija
Ker vsebujejo kar 96 - odstotkov vode, so idealne za hidracijo, še posebej v vročih poletnih mesecih. Da pa bi ohranili čim več hranil, jih je najbolje uživati neolupljene, saj prav v lupini najdemo največ vlaknin, vitaminov in mineralov.

Kumare lahko pomagajo pri hujšanju
Zaradi nizke kalorične vrednosti in visoke vsebnosti vode so kumare odlična izbira za tiste, ki želijo izgubiti kakšen odvečen kilogram. Ena skodelica narezanih kumar (104 g) vsebuje le 16 kalorij, celotna kumara pa okoli 45 kalorij.
Poleg tega se dobro obnesejo kot sveža priloga, dodatek solatam ali kot zdrav prigrizek, ki lahko nadomesti kalorično bogatejše možnosti.
Študija iz leta 2016, ki je zajela 13 raziskav s skupno 3628 udeleženci, je pokazala, da uživanje živil z visoko vsebnostjo vode in nizko energijsko vrednostjo prispeva k učinkovitemu hujšanju.

Lahko znižujejo raven sladkorja v krvi
Več raziskav na živalih in v laboratorijih je pokazalo, da lahko kumare pomagajo pri zniževanju krvnega sladkorja in preprečevanju zapletov, povezanih s sladkorno boleznijo.
Ena izmed študij na miših je pokazala, da izvleček kumarične lupine zmanjša krvni sladkor in omili nekatere spremembe, ki jih povzroča sladkorna bolezen. Seveda pa so potrebne še dodatne raziskave na ljudeh, da bi potrdili te učinke.
Podpirajo prebavo in preprečujejo zaprtje
Kot nemara veste, je dehidracija eden glavnih vzrokov za zaprtje, saj ovira normalno delovanje črevesja. In pri teh težavah kot krasne rešiteljice nastopijo kumare! Ker vsebujejo veliko vode, pomagajo vzdrževati optimalno hidracijo in s tem olajšajo prebavo.
Poleg vode vsebujejo tudi pektin, topno vlaknino, ki spodbuja redno odvajanje blata. Študija iz leta 2014 je denimo pokazala, da pektin pospeši delovanje črevesnih mišic ter hkrati nahrani koristne črevesne bakterije, kar pripomore k boljšemu delovanju prebavnega sistema.

Bogate so z antioksidanti
Kumare vsebujejo tudi več pomembnih antioksidantov, vključno z flavonoidi in tanini, ki pomagajo preprečevati kopičenje škodljivih prostih radikalov v telesu. Ti prosti radikali lahko povzročajo oksidativni stres, ki je povezan s številnimi kroničnimi boleznimi.
So vsestranska in osvežilna izbira
Blag okus in prijetna hrustljavost kumar omogočata, da jih lahko vključimo v najrazličnejše jedi – od solat in sendvičev do osvežilnih smutijev ali kot prigrizek z humusom, olivnim oljem in limono.
Kumare so torej več kot le poletna osvežitev. So preprosta, nizkokalorična in hranljiva izbira, ki telesu nudi hidracijo, podpira prebavo in pomaga pri hujšanju. Zato jih pogumno vključite v svoj jedilnik – najbolje kar neolupljene!
Morda vas zanima še:
Kumarični napitek za hidracijo in lepo kožo

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se