© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

To se zgodi z vašim telesom, če iz prehrane odstranite pšenico


Uredništvo
27. 10. 2025, 05.45
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Bi radi shujšali, ne da bi stradali? Kardiolog dr. William Davis trdi, da lahko v enem tednu izgubite pol kilograma, če iz svoje prehrane izključite pšenico.

krompirjev kruh
Profimedia
Dieta brez pšenice vpliva tudi na zdravje: uravnava apetit, dvigne raven energije in izboljša spanec.

V svoji knjigi Pšenični trebušček pojasnjuje, da sodobna pšenica ni več enaka kot nekoč - zaradi agresivnih metod pridelave je postala pravi »super ogljikov hidrat«, ki krvni sladkor dvigne hitreje kot skoraj katerakoli druga hrana. Posledično telo sprosti več inzulina, ki presežek sladkorja pretvori v maščobo, predvsem okoli trebuha.

Dr. Davis zato priporoča dvotedensko dieto brez pšenice, s katero se lahko znebite maščobe na trebuhu in izgubite do pet kilogramov v dveh tednih. Poleg tega dieta vpliva tudi na zdravje: uravnava apetit, dvigne raven energije, izboljša spanec in zmanjša tveganje za bolezni srca, sladkorno bolezen, artritis ter celo demenco.

Po njegovih izkušnjah več kot dva tisoč pacientov, ki so sledili dieti, ni izgubilo le kilogramov, ampak so se izboljšali tudi njihovi krvni testi. Najpomembnejše pravilo: izločite pšenico in jo nadomestite s »pravo hrano« – zelenjavo, oreščki, jajci, sirom, mesom in zdravimi maščobami. Če pa pšenico nadomestite s čipsom, sladkarijami in sokovi, učinka seveda ne bo.

bel kruh
Profimedia
Z dieto brez pšenice se lahko znebite maščobe na trebuhu in izgubite do pet kilogramov v dveh tednih.

Živila, ki jih lahko pojeste, kolikor želite:

  • Zelenjava (razen krompirja in sladke koruze, saj vsebujeta veliko ogljikovih hidratov, ki hitro dvignejo krvni sladkor).
  • Surovi oreščki in semena.
  • Zdrave maščobe, kot so ekstra deviško olivno olje, avokado, oreščki, kokos, kakavovo maslo, laneno seme, makedamija in sezamovo olje.
  • Meso in jajca (če je možno organska jajca, ker so bolj zdrava in vsebujejo več maščobnih kislin omega 3).
  • Siri (raje polnomastni).
  • Nesladke začimbe, kot so gorčica, hren, salsa, majoneza, kis, sojina omaka brez glutena, čili, feferoni.
  • Laneno seme, avokado, olive, kokos, nesladkani kakav.
Preberite še

losos, avokado, oreščki.jpg
Profimedia
Zdrave maščobe spadajo med živila, ki jih lahko pojeste, kolikor hočete.

Vsak dan zaužijte največ 100 gramov ali 100 mililitrov naslednjih živil:

  • Mlečni izdelki, razen sira (mlečni izdelki lahko dvignejo raven inzulina, a proces fermentacije, ki je potreben za izdelavo sira, izniči ta učinek).
  • Sadje - najboljše je jagodičevje, previdni pa bodite pri izjemno sladkih sadežih, vključno z ananasom, papajo, mangom in banano.
  • Sveži sadni sokovi.
  • Živila brez pšenice in glutena, kot so kvinoja, proso, ajda, rjavi in divji riž, oves - največ 50 gramov na obrok. Čeprav ne vsebujejo pšenice, so bogati z ogljikovimi hidrati in povzročijo hiter dvig sladkorja.
  • Stročnice, kot so črni fižol, rjavi fižol, bob, leča, čičerka, sladki krompir. Čeprav vsebujejo zdrave beljakovine in vlaknine, je njihov glikemični indeks visok, če jih uživamo v preveliki količini.
  • Živila iz soje - tofu, edamame in soja.
jagode.jpg
Unsplash
Vsak dan zaužijte največ 100 gramov sadja, najbolje jagodičevja.

Živila, ki jih umaknite iz svoje prehrane:

  • Vsi izdelki iz pšenice.
  • Nezdrava olja - hidrirana in polinasičena olja (še zlasti koruzni sladkor, sončnično olje, olje žafranike, gozdenag bombaževca, soje).
  • Živila brez glutena - predvsem tista iz koruzne moke, riževega škroba, krompirjeve moke ali tapioke (škrob, ki se uporablja za zamenjavo pšenice in lahko dvigne raven krvnega sladkorja celo više kot pšenica).
  • Suho sadje - fige, dateljni, suhe slive, brusnice, rozine.
  • Ocvrta hrana.
  • Sladki prigrizki: sladkarije, čokolada, sladoled, energetske ploščice.
  • Sladila z visoko vsebnostjo fruktoze: agavin sirup ali napitek, med, javorjev sirup, visoko fruktozni koruzni sladkor, saharoza.
  • Sladke začimbe: želeji, marmelade, konzerve, kečap (če vsebuje saharozo ali visoko fruktozni koruzni sirup).
česnove testenine
Pexels
Izdelki iz pšenice (kamor spadajo tudi testenine) odpadejo.

Dr. Davis opozarja, da ima pšenica višji glikemični indeks kot čokolada. To pomeni, da bosta dva kosa kruha dvignila krvni sladkor bolj kot tablica čokolade. Prav zato dieta brez pšenice ni le hujšanje, ampak tudi sprememba življenjskega sloga.

E-novice · Njena

Prijavite se na e-novice in ostanite v koraku z novostmi iz sveta estrade, mode, lepote, odnosov ter idej za potovanja.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.