© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 4 min.

Sol ni samo za hrano: 10 načinov, kako jo uporabiti za zdravje in lepoto


Uredništvo
29. 7. 2025, 07.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Sol je ena izmed najstarejših in najpomembnejših snovi v človeški zgodovini, zato jo še posebej v času poletja izkoristimo.

sol,piling
Profimedia
Že od antičnih časov naprej so ljudje uporabljali sol ne le za zdravljenje, ampak tudi za nego telesa.

Spremlja nas od nekdaj in na vsakem koraku: sol okušamo, občutimo na koži, jo vonjamo v zraku in opazujemo v naravi. Njena prisotnost je tako samoumevna, da pogosto pozabimo, kako pomembna je za naše zdravje. V preteklosti je bila celo tako dragocena, da je služila kot plačilno sredstvo in še danes poznamo izraz o »zasoljeni ceni«. Prav zato je poletje pravi čas, da jo izkoristimo, tako v vodi, na koži, kot v hrani.

Sol na morju

Vonj po morju ni le vonj po borovcih, ampak tudi vonj po soli. Morski zrak je poln solnih delcev, ki pozitivno vplivajo na dihala, izboljšujejo počutje, vsebnost manjših količin broma, pa imajo celo pomirjujoč učinek. V morskem zraku se nahajajo negativno nabiti ioni, ki čistijo bronhije in krepijo delovanje pljuč.

Morska voda je bogata tudi z jodom. Ta spodbuja delovanje možganov, uravnava hormonsko ravnovesje in podpira zdravo delovanje ščitnice. Ni torej naključje, da so številna obmorska mesta znana po zdravilni klimi.

Potem pa je tu še zdravilen neposreden stik z morsko soljo, kjer različni minerali vsak na svoj način vplivajo na naše zdravje. Magnezij spodbuja telo k izločanju odvečne vode ter pripomore jetrom, koži in ledvicam da hitreje izloči toksine iz telesa. Sol deluje na kožne receptorje, saj ostane v zgornji plasti kože tudi precej časa po kopanju v morju. Tako je koža nahranjena in sproščena še dolgo po plavanju v morju ali v bazenu z morsko vodo.

sol
Profimedia
Morska sol je tudi odličen vir joda.

Morska voda vsebuje silicijev dioksid, ki pomaga lajšati kožne težave, kot sta ekcem, akne in luskavica ter ima protivnetne učinke. Odlično vpliva na revmo, pa težave artritisom, bolečine v hrbtu in sklepih ter celo sprošča napetost v mišicah.

Sol na koži

Že od antičnih časov naprej so ljudje uporabljali sol ne le za zdravljenje, ampak tudi za nego telesa. In kdaj, če ne poleti, ko smo obdani z morsko soljo, je boljši čas, da jo izkoristimo tudi v lepotne namene. Namesto da zapravljamo denar za izdelke z morsko soljo, si jih raje ustvarimo sami! V kad vmešajte grobo morsko sol ali sol iz mrtvega morja in dodajte nekaj kapljic eteričnega olja. Po kopeli ne bodo bolj sproščene le vaše mišice, ampak bo lepši tudi izgled tonusa kože.

Pod tušem si pripravite morski solni piling, ki spodbuja obnovo celic in krvni obtok. Kombinirajte sol mrtvega morja ali himalajsko rožnato sol z jojobinim ali mandljevim oljem, kavno usedlino, medom ali celo jogurtom. Možnosti je veliko in vsakokrat lahko preizkusite nekaj novega.

Ne pozabite niti na lase! Z združevanjem morske soli, medu in kokosovega olja lahko ustvarite naravni piling za lasišče. Mešanico nežno vmasirajte, nato pa temeljito sperite. Na koncu vedno uporabite šampon in balzam.

sol, vrste soli
Profimedia
Soli je veliko vrst. Poznamo morsko, kameno, rožnato himalajsko, dimljeno, črno havajsko ...

Potem pa je tu še nega obraza. Raztopite žlico morske soli v kozarcu vode, nato pa z vatno blazinico, namočeno v raztopini, nežno popivnajte kožo. To je dober recept predvsem za tiste z mastno kožo, saj na ta način lahko vplivate tudi na zmanjšanje aken, kar je postal tudi pravi hit na družabnih omrežjih. Pri tem bodite pozorni zgolj na to, da pred soljo zaščitite oči. Privoščite si lahko tudi slano meglico, ki na koži pusti tanek sloj soli in deluje kot naravni ščit pred zunanjimi vplivi.

Sol na krožniku

Sol je osnovna sestavina naše prehrane. Seveda z njo ne gre pretiravati! Svetovna zdravstvena organizacija priporoča omejitev dnevnega vnosa soli na 5 gramov na dan, kar je približno ena čajna žlička – torej primerna količina, ki je za zdravo življenje nujna. Uravnava namreč ravnovesje tekočin in podpira delovanje mišic. Ob tem vam razkrijemo še nekaj malih slanih zanimivosti in trikov:

Pomembno je, da posegamo po kakovostni soli in pri tzem ločimo med morsko, kameno, rožnato himalajsko, dimljeno, črno havajsko ... Vsaka vrste soli namreč v hrano prinaša različne arome, teksture in mineralne sestave.

doziranje soli in začimb med kuhanjem jedi
Profimedia
Pri kuhanju se lahko hitro zgodi, da pretiravamo s soljo ali z začimbami.

Ko hrano solite, ne solite vsega na začetku, pač pa sol dodajajte sol v fazah, torej med kuhanjem in na koncu. Na ta način se bolje vpije v jed in dopušča več nadzora nad intenzivnostjo okusa. Tudi zato kuharski chefi po vsem svetu poudarjajo pomen t.i. zadnjega dotika – to je ščepca soli, dodan na koncu.

Marsikdo ne ve niti, da ko je jed vroča, se slanost zdi blažja. Pustite, da se hrana nekoliko ohladi, preden dodate še ščepec.

Malo soli mora vedno biti prisotno tudi v sladicah, pa naj gre za različna testa, čokolado, karamelo … Sol namreč okrepi in uravnoteži tudi sladke okuse. Prav tako pomaga zmehčati meso pri mariniranju, ustvarja hrustljavo skorjo pri pečenju in pomaga pri fermentaciji.

In ne nazadnje: Pri kuhanju testenin, krompirja ali zelenjave v vodi naj bo voda »slana kot morje«. To je namreč edini trenutek, ko se sol vpije v notranjost živila.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.