
Kulinarika / stran 308

Crème fraîche
V: Včasih recepti zahtevajo crème fraîche, ki je nimam vedno pri roki. Ali jo lahko nadomestim s kislo smetano?

Shranjevanje čokolade
V: Kako naj shranim čokolado, da se ne bo sivkasto obarvala ali navzela drugih vonjev?

Valjanje in izrezovanje piškotov
V: Čeprav pri peki piškotov natančno upoštevam recept, se mi pogosto zgodi, da je testo lepljivo in se pri valjanju prijema na delovno površino. Kako naj se temu izognem?

Potica ne uspe
V: Velikokrat se lotim priprave potice, a žal pogosto neuspešno. Ne morem vam opisati, kako hudo mi je, ko po urah in urah priprav in skrbnega dela iz pečice vzamem potico, ki to ni. Enkrat se sesede, drugič ima ogromne luknje, spet tretjič je sredica lepljiva. Imate kakšen nasvet, da bo potica zagotovo uspela? Prihajajo prazniki in vse bolj me skrbi, kakšno potico bom postavila na mizo ...

Vanilja
V: V receptih poleg vaniljinega sladkorja pogosto zasledim tudi vaniljev strok, aromo, izvleček in esenco, celo pasto. Zanima me, kakšna je razlika med temi vaniljevimi dodatki – tako glede okusa kot uporabe.

Filetiranje agrumov
V: Všeč so mi pomaranče v solatah, ne samo sadnih, a me moti bela kožica, ki je ne znam odstraniti. Kako naj jo odstranim od pomarančnega mesa, ne da bi izmaličil krhlje?

Kako odstraniti kožice lešnikov
V: Imam večjo količino lešnikov in nekaj bi jih rada oluščila iz kožic. Lepo prosim, svetujte mi najboljši način, kako naj to storim.

Nasveti za peko piškotov
V: Letos bom za praznike pekla piškote. Ker z njimi nimam veliko izkušenj, vas prosim za nekaj nasvetov, na kaj moram paziti, da bodo zagotovo uspeli.

Domač kruh, ki se ne drobi
V: Jeseni in pozimi, kadar k urimo v peči, v njej pogosto pečem tudi domač kruh. Po navadi pripravim kruh iz polnovredne moke, vendar se na žalost pogosto drobi in je bolj suh od tistega iz bele moke. Kako lahko brez umetnih dodatkov to preprečim?

Horoskop za sobota, 17. februarja
Če verjamete ali ne, v vsakem primeru je bolje biti vsaj malo pripravljen. Preberite današnji horoskop.

Kako pecivo okrasim s semeni?
V: Rada pečem peciva, posuta s semeni, toda vedno znova se mi zgodi, da pristane več semen na papirju kot na pecivu. Kako naj se temu izognem?

Kitajci vstopili v leto psa
16. februar je dan, ko po kitajskem horoskopu zavlada zemeljski pes, ki bo 5. februarja 2019 svojo žezlo in krono predal prašiču.

Tedenski horoskop: Počakajte z novimi izzivi!
Obdobje se začne dan po Sončnem mrku, katerega vpliv bomo čutili vse do poletja. Napetost mlaja se bo začela počasi umirjati, še vedno pa bomo do približno 21.2. čutili energijsko izčrpajoč aspekt med Marsom in Neptunom.

Horoskop za petek, 16. februarja
Če verjamete ali ne, v vsakem primeru je bolje biti vsaj malo pripravljen. Preberite današnji horoskop.

Mrk vpliva na vse – če priznamo ali ne
Letošnje leto je z mrki bogato – prinaša tri delne sončne in dva popolna lunina mrka. Posebej sončni mrki so redek nebesni pojav, a eden najbolj spektakularnih.

Horoskop za četrtek, 15. februarja
Če verjamete ali ne, v vsakem primeru je bolje biti vsaj malo pripravljen. Preberite današnji horoskop.

Horoskop za sredo, 14. februarja
Če verjamete ali ne, v vsakem primeru je bolje biti vsaj malo pripravljen. Preberite današnji horoskop.

Horoskop za torek, 13. februarja
Če verjamete ali ne, v vsakem primeru je bolje biti vsaj malo pripravljen. Preberite današnji horoskop.

Tedenski numeroskop: Razjasnilo se bo, a le za hip!
V tedenskem numeroskopu, ki ga pripravlja numerologinja LiLi SoRuM, preverite, kaj vse vas čaka.

Horoskop za ponedeljek, 12. februarja
Če verjamete ali ne, v vsakem primeru je bolje biti vsaj malo pripravljen. Preberite današnji horoskop.