© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kulinarika / stran 261

francoska-kulinarika-A_1115x560_acf_cropped.jpg

Francoska kulinarika

Stari rek pravi, da jemo zato, da živimo. A za Francoze velja ravno obratno. Prehranjevanje zanje ni le zadovoljevanje osnovnih življenjskih potreb, ampak vsakodnevni užitek, družabni trenutek, pravi obred. Med kosilom ali večerjo uživajo ob vinu in predvsem veliko govorijo. Svetovna slava francoske kuhinje pa ni naključje, ampak zmes trdega dela, umetniške žilice in dosegljivosti sredstev od samega srednjega veka dalje.

Aja Barbo Gruden
22. 2. 2019
F012817-7_kurent_katja_gonc-photo-m_1115x560_acf_cropped.jpg

Pust polnih ust!

Ko po mestnih ulicah iz vseh pekarn zadiši po krofih, vemo, da bomo prej ali slej srečali skupino klovnov, princesk, dvonožnih mačk, popačenih znanih osebnosti in neizprosnih kurentov. Danes skoraj nihče več ne pomisli na religiozne, kaj šele poganske korenine pustnega obdobja, saj večini pust pomeni predvsem čas karnevalov in maškarad. Mnoge v tem času muči vprašanje, kaj dobrega bi tokrat ponudili za pusta hrusta – tradicionalne krofe, morda krhke flancate in sladke miške ali pa kaj izvirnejšega, morda celo slane miške. Pustni krofi so nenavaden fenomen, saj jih z užitkom jedo tudi tisti, ki nanje med letom niti ne pomislijo. Krof je med letom pač samo krof, za pusta pa postane pustni krof in takrat je preprosto treba pojesti vsaj enega.

Urška Petelin
22. 2. 2019
Horoskop.jpg

Horoskop od 18.2. do 24.2.2019

Torkova polna luna v devici bo okrepila jasnost in preudarnost. Sonce na isti dan preide v znamenje rib.

Andreja Novak, astrologinja in energijska svetovalka
18. 2. 2019, 19.42

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.