© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kulinarika / stran 227

john-cameron-WCyjPJBzSAU-unsplash-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Čemu imeti več različnih oljčnih olj?

Zaradi istega razloga, zaradi katerega med vini metodično izbiramo tistega, ki se poda k določeni jedi: torej zaradi užitka, okusa in skladnosti med okusi. Olja bi morali degustirati tako kot vina. Potem bi razumeli, zakaj je toskansko primernejše za mineštre, tisto s severa Španije pa za peko tort. Poznavalci med degustacijami v oljčnih oljih odkrivajo zeliščne in sadne arome, vonj po listju, sveže pokošeni travi, okus po artičokah, paradižniku, oreških ... za preprostega ljubitelja pa je dovolj, da različna olja rad poskusi in ve, katero mu je všeč, da zna kombinirati nekaj svojih najljubših oljčnih olj s hrano in da ob tem neizmerno uživa.

Elizabeta Skočir
22. 10. 2019

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.