Lovro Prešiček z novo kuharsko oddajo
Na TV Veseljak Golica prihaja oddaja Slovenske kuharice. Voditelj oddaje je navihani Lovro Prešiček. Pa mu gre kuhanje od rok?

Lovro Prešiček v kuhinji res ni čisti analfabet, ampak zna kar spretno vihteti kuhalnico in razvajati svoje in brbončice svojih najbližjih. Kdo ga je naučil kuhati? Kakšne jedi ima najrajši? Koliko se veseli nove kuharske oddaje, ki jo bo vodil?
Vse to izveste v tem pogovoru. Oddaja Slovenske kuharice bo na sporedu TV Veseljak Golica vsak ponedeljek od 6. oktobra dalje ob 20.00 in ponovitev v sredo ob 18.00. V oddaji boste vsakič spoznali novo slovensko kuharico, ki bo pripravila tradicionalno slovensko jed, kot so jih kuhale naše mame in stare mame. Tako bomo spoznavali bogato kulinarično dediščino naše domovine skozi spretne roke domačih kuharic. S pomočjo voditelja Lovra Prešička.
Lovro, se veselite vodenja kuharske oddaje? Kako se je boste lotili?
Kuharske oddaje se veselim, odkar so me povabili, da jo soustvarim. Moj cilj je obuditi stare, včasih pozabljene ali nepoznane recepte naših babic, prababic in praprababic ali kot jih imenujemo mi, Slovenskih kuharic. Mislim, da boste nad skuhanim zelo presenečeni. Vsi recepti bodo dostopni tudi na spletu, tako da ne bo izgovora, da boste lačni.
Koliko ste pa vi vešči vihtenja s kuhalnico?
V otroštvu sem imel to srečo, da so oziroma so bile vse članice moje družine odlične kuharice. Od tod tudi moja ljubezen do dobrega krožnika. V kuhinji sem vedno rad eksperimentiral, se držal čim dlje stran od receptov in se na ta način učil; seveda tudi z napakami. Moj problem v kuhinji je, da porabim preveč posode, preveč papirnatih brisačk in da količinsko večerjo skuham za najmanj stadion ljudi. Ampak kot so rekli, boljš' preveč kot premal'.

Kaj je bila prva jed, ki ste jo skuhali domačim?
Če se ne motim, je bila prva jed kakšen lepo spečen kos mesa. Kot otrok sem se »roštilj veščin« učil od očeta, ki je za žarom pravi mojster, zato mislim, da sem se prvič dokazal pri ražnju. Sicer pa sem domačim kuhal bolj težave okoli hiše.
Kaj pa prva jed, ki se ni posrečila?
Beef Wellington. Ta jed že sama po sebi ni najlažja za pripraviti, to pa sem si takrat tudi dokazal. Ko se je vse razpadlo, sem govedino narezal in raje pripravil govedino ter krompir. Ko ti življenje ponudi limone, pač narediš limoncello.
Ste doma glavni kuhar ali raje naročite pico?
Ker zelo rad kuham, sem doma kar glavni kuhar. Težava nastane, ker porabim preveč posode in ta se v vodi kopa kar nekaj časa, preden se je lotim. Imam pa to srečo, da v mojem stanovanju živi duh. Pa ne tak, ki bi strašil, temveč tak, ki pomaga. Prav zares. Če umazano posodo dovolj dolgo pustiš v koritu in greš iz stanovanja za par ur, pa prideš nazaj, so včasih magično zložene v pomivalni stroj in pomite. Ne vem, kako se to zgodi, ampak zame je to čarovnija.
Kaj vam pomeni dobra hrana?
Držim se načela, da mi brez putra živeti ni. Hrano imam zelo rad, zato rad obiskujem veliko različnih restavracij in preizkušam slovensko in tujo kuhinjo. Velikokrat je vikend izlet splaniran prav okoli restavracij. To ne pomeni, da obiskujemo gostilne, ki jih predlagajo na internetu, temveč so gostilne, ki jih najdeš težko, ki niso na glavni ulici in ki so polne lokalcev. Tam se zgodijo najlepša kosila in večerje ter spletejo prijateljstva in doživetja, ki jih kot turist ne bi mogel doživeti.

Katera jed vas spomni na otroštvo?
Sirovi štruklji v sladkanem mleku od prababice Fanike. To je jed, ki jo je tako dobro pripravila le ona. K sreči je ta recept prenesla tudi na babico Marjano, ki mi jih pripravlja zdaj. Ko dobim pošiljko hrane, so zmrznjeni babičini štruklji vedno del paketa. Dodaš mleko, jih posladkaš in voila!
Če bi kuhali za slavne Slovence – katero jed bi jim pripravili?
Ohrovtove zvitke s tepkami in tepkine štruklje po receptu Bojane Pipan. Ime jedi je tako specialno, da bi verjetno vsi pogledali postrani. Marsikdo sploh ne ve, da so tiste male rjave zgubane hruške, ki so ležale ob drevesih, odlična jed, iz katerih se lahko pripravi na desetine različnih jedi. Prej omenjeni sta tako dobri, da bi odlično dokazali rek, da če nekaj slabega slišiš, še ne pomeni, da je slabo. Da ne gre soditi knjige po platnici.
Kako se sicer počutite na TV Veseljak Golica, delate z užitkom?
Mislim, da sem svoje delo sprejel kot del svojega življenja, ki ga naravnost obožujem. Življenja brez radia in televizije si pravzaprav ne predstavljam več. Še ko sem na počitnicah, sem nestrpen za povratek na »bajto«, kot ji rad rečem. Delo pred mikrofonom mi predstavlja dom in varno zavetje, ki ga težko doživiš v drugih profesijah. Intervjuji, krajšanje popoldnevov naših gledalcev, smejanje in novinarsko delo so moje ljubezni, in ko ljubiš, kar počneš, je po mojem mnenju to to. Še dolgo se bomo gledali, dragi Veseljaki.

Vaša sovoditeljica v oddaji Židan popoldan je Ajda Mlakar – nam zaupate o njej nekaj takšnega, česa še ne vemo?
Ajda ni samo moja sovoditeljica in prijateljica, temveč je najin odnos pravzaprav partnerski. Ko z nekom preživiš toliko časa, moraš imeti bratski, tovariški odnos. Že ko stopiva čez prag, veva, kakšne volje je kdo in kako bova postopala. Vedno si pomagava, poveva vse in uživava v svojem delu. Na ta način lahko ohraniva tisto spontano noto, ki jo ponujava v najinem programu - pa čeprav sva za urednike včasih malo nepredvidljiva.
Marsikdo ne ve, da Ajde ne boste videli spati v hotelih, ki imajo na fasadi polkna. Razlog za to je neprijetna izkušnja z njenega dopustovanja v otroštvu. Ostalo pa bom zadržal med nama. In njenimi polkni.
Kaj vas najbolj nasmeji – v življenju ali pred kamero?
Najbolj me nasmeji, ko se smeji kdo drug. Predvsem takrat, ko se praviloma ne bi smel smejati. Najslajši smehi so torej pred mikrofonom in kamerami, sem se pa na žalost smejal tudi že na kakšnih manj primernih mestih za smeh, vendar pustimo detajle za kdaj drugič. Sicer pa sem oboževalec črnega humorja in ker imam na delu veliko sodelavcev in sodelavk z istim smislom za humor, se je najlepše smejati na šihtu. Vidite, vedno se vrnemo na delo.
Boste tudi v novi oddaji zabavali kuharice?
Ker so moje kuharice prave gospe in šefice v kuhinji, jih kaj preveč zabaval ne bom. Sem se le nekaj naučil od vseh zaušnic pri babicah. One jemljejo kuho resno in tako sem jo vzel tudi jaz. Je pa res, da se bomo v oddaji veliko smejali, predvsem na moj račun. Mimo svojega humorja enostavno ne morem in seveda se bo to občutilo tudi v oddaji.
Boste jedi, ki jih boste predstavili v oddaji, preizkusili tudi s svojimi prijatelji in domačimi?
Seveda. Nekaj jedi sem domačim že pripravil, sicer pa se veselim vseh jedi, ki še pridejo na vrsto. Domači zagotovo ne bodo lačni, sploh ker bodo jedli tiste ta prave, domače. Po receptih slovenskih kuharic.

E-novice · Njena
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se