Recept iz Zasipa pri Bledu: tepke v jedi, ki je ne bi pričakovali
Ste vedeli, da imajo posušene tepke rok trajanja kar osem let in da iz njih lahko pripravljamo tako sladke kot slane jedi?
Tepke oziroma prge – posebna sorta hrušk, ki jih je v času lakote ukazala saditi Marija Terezija – so prava kulinarična posebnost, ki jo v Zasipu pri Bledu ohranjajo še danes.
Za to je zaslužna tudi odlična kuharica Bojana Pipan. Domačinka iz Prgarije, kot pravijo temu koncu naše države, je gostja prve oddaje Slovenske kuharice, ki jo boste lahko spremljali nocoj ob 20. uri na TV Veseljak Golica.
Bojanin recept
Bojana in voditelj Lovro Prešiček bosta pripravila ohrovtove zvitke s prgami. Recept je povsem Bojanin, v njem pa je združila tradicijo, lokalna živila in sodobne okuse.
Glavno vlogo v receptu imajo seveda tepke, ki so v času lakote in pomanjkanja zaradi visoke hranilne vrednosti ter izjemne obstojnosti postale nepogrešljiv del prehrane.
Namesto sladkorja – prgina moka
Tepke so tako sladke, da pri pripravi jedi sladkor sploh ni potreben. Posušene in zmlete tepke imenujejo prgina moka, ki jo uporabljajo za nadeve v štrukljih, poticah in drugih dobrotah. »Pri teh jedeh ne potrebujemo nobenega sladkorja, saj so tepke same po sebi zelo sladke,« je povedala Bojana.
V Zasipu iz tepk pečejo tudi poseben kruh prgovc, iz katerega Bojana pripravlja še en lokalni zaklad: mehke, slastne cmočke, ki jih ni treba kuhati in so odlična priloga k ohrovtovim zvitkom.
Prijavite se!
Nova oddaja Slovenske kuharice, ki je na sporedu vsak ponedeljek ob 20. uri na TV Veseljak Golica, odkriva zaklade slovenske kulinarike – od tradicionalnih receptov do drobnih trikov, ki so jih poznale že naše babice.
Če tudi vi poznate kakšno izjemno kuharico, ki bi jo morala spoznati vsa Slovenija, ali pa ste to vi, pišite na kuharice@veseljak.si.
OHROVTOVI ZVITKI S PRGAMI
po receptu Bojane Pipan
Sestavine:
1 glava ohrovta
2 čebuli
300 g jurčkov
70 g suhih paradižnikov, vloženih v olju
1 pest suhih tepk
2 žlici prgine moke (zmletih suhih tepk)
3–4 žlice mletih orehov
1 žlička majarona
1 žlička timijana
1 lovorov list
sol
sok ½ limone
180 g kisle smetane
10 rezin sira
Priprava:
1. Izberemo 10 lepih ohrovtovih listov, jim odrežemo stržen in jih na hitro blanširamo 1 minuto v vreli slani vodi, odcedimo (vodo prihranimo) in ohladimo. Preostali ohrovt narežemo na rezine. Sušene paradižnike odcedimo, olje prihranimo.
2. Čebulo olupimo, nasekljamo in prepražimo na polovici prihranjenega olja suhih paradižnikov. Dodamo narezan ohrovt in ga prepražimo skupaj s čebulo. Dodamo začimbe in zalijemo z 2 dl vode, v kateri smo blanširali ohrovt. Dušen ohrovt prestavimo v globok pekač.
3. Pripravimo nadev. Suhe tepke v kropu kuhamo 5 minut, nato jih drobno narežemo. Na preostanku olja sušenih paradižnikov popražimo narezane suhe paradižnike, narezane jurčke in tepke. Ko se nekoliko prepraži, primešamo prgino moko, mlete orehe in pokapamo z limonovim sokom. Odstavimo z ognja in ohladimo.
4. V prihranjene ohrovtove kot sarme zavijemo nadev. Zvitke položimo na dušen ohrovt v pekaču. Pokapamo jih z limonovim sokom in na vsakega dodamo žlico kisle smetane in rezino sira. Prestavimo v pečico, ogreto na 180°C, in pečemo 30 minut, da zvitki lepo porumenijo in se sir zapeče.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se