© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 2 min.

Recept iz Zasipa pri Bledu: tepke v jedi, ki je ne bi pričakovali


P. R. M.
6. 10. 2025, 09.09
Posodobljeno
09:48
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ste vedeli, da imajo posušene tepke rok trajanja kar osem let in da iz njih lahko pripravljamo tako sladke kot slane jedi?

Slovenske kuharice, 1. oddaja.jpg
Luka Švigelj / Sviglo Production
Božanski zvizki, ki zdužujejo lokalne sestavine, kulinarično tradicijo, sodobne okuse in posebnosti kotičkov naše države.

Tepke oziroma prge – posebna sorta hrušk, ki jih je v času lakote ukazala saditi Marija Terezija – so prava kulinarična posebnost, ki jo v Zasipu pri Bledu ohranjajo še danes.

Za to je zaslužna tudi odlična kuharica Bojana Pipan. Domačinka iz Prgarije, kot pravijo temu koncu naše države, je gostja prve oddaje Slovenske kuharice, ki jo boste lahko spremljali nocoj ob 20. uri na TV Veseljak Golica.

Bojanin recept

Bojana in voditelj Lovro Prešiček bosta pripravila ohrovtove zvitke s prgami. Recept je povsem Bojanin, v njem pa je združila tradicijo, lokalna živila in sodobne okuse.

Slovenske kuharice, 1. oddaja.jpg
Luka Švigelj / Sviglo Production
Ne zamudite prve oddaje Sloveske kuharice, ki je na sporedu vsak ponedeljek ob 20. uri na TV Veseljak Golica.

Glavno vlogo v receptu imajo seveda tepke, ki so v času lakote in pomanjkanja zaradi visoke hranilne vrednosti ter izjemne obstojnosti postale nepogrešljiv del prehrane.

Namesto sladkorja – prgina moka

Tepke so tako sladke, da pri pripravi jedi sladkor sploh ni potreben. Posušene in zmlete tepke imenujejo prgina moka, ki jo uporabljajo za nadeve v štrukljih, poticah in drugih dobrotah. »Pri teh jedeh ne potrebujemo nobenega sladkorja, saj so tepke same po sebi zelo sladke,« je povedala Bojana.

Slovenske kuharice, 1. oddaja.jpg
Luka Švigelj / Sviglo Production
"Nič ne šparat," je gospa Bojana večkrat podučila Lovra.

V Zasipu iz tepk pečejo tudi poseben kruh prgovc, iz katerega Bojana pripravlja še en lokalni zaklad: mehke, slastne cmočke, ki jih ni treba kuhati in so odlična priloga k ohrovtovim zvitkom.

Prijavite se!

Preberite še

Nova oddaja Slovenske kuharice, ki je na sporedu vsak ponedeljek ob 20. uri na TV Veseljak Golica, odkriva zaklade slovenske kulinarike – od tradicionalnih receptov do drobnih trikov, ki so jih poznale že naše babice.

Če tudi vi poznate kakšno izjemno kuharico, ki bi jo morala spoznati vsa Slovenija, ali pa ste to vi, pišite na kuharice@veseljak.si.

Slovenske kuharice, 1. oddaja.jpg
Luka Švigelj / Sviglo Production
Ohrovtovi zvitki s prgami po receptu Bojane Pipan in Zasipa pri Bledu

OHROVTOVI ZVITKI S PRGAMI

po receptu Bojane Pipan

Sestavine:

1 glava ohrovta

2 čebuli

300 g jurčkov

70 g suhih paradižnikov, vloženih v olju

1 pest suhih tepk

2 žlici prgine moke (zmletih suhih tepk)

3–4 žlice mletih orehov

1 žlička majarona

1 žlička timijana

1 lovorov list

sol

sok ½ limone

180 g kisle smetane

10 rezin sira

Slovenske kuharice, 1. oddaja.jpg
Luka Švigelj / Sviglo Production
"Še bova kuhala skupaj," sta se strinjala glavna kuharja v prvi oddaji Slovenske kuharice.

Priprava:

1. Izberemo 10 lepih ohrovtovih listov, jim odrežemo stržen in jih na hitro blanširamo 1 minuto v vreli slani vodi, odcedimo (vodo prihranimo) in ohladimo. Preostali ohrovt narežemo na rezine. Sušene paradižnike odcedimo, olje prihranimo.

2. Čebulo olupimo, nasekljamo in prepražimo na polovici prihranjenega olja suhih paradižnikov. Dodamo narezan ohrovt in ga prepražimo skupaj s čebulo. Dodamo začimbe in zalijemo z 2 dl vode, v kateri smo blanširali ohrovt. Dušen ohrovt prestavimo v globok pekač.

3. Pripravimo nadev. Suhe tepke v kropu kuhamo 5 minut, nato jih drobno narežemo. Na preostanku olja sušenih paradižnikov popražimo narezane suhe paradižnike, narezane jurčke in tepke. Ko se nekoliko prepraži, primešamo prgino moko, mlete orehe in pokapamo z limonovim sokom. Odstavimo z ognja in ohladimo.

4. V prihranjene ohrovtove kot sarme zavijemo nadev. Zvitke položimo na dušen ohrovt v pekaču. Pokapamo jih z limonovim sokom in na vsakega dodamo žlico kisle smetane in rezino sira. Prestavimo v pečico, ogreto na 180°C, in pečemo 30 minut, da zvitki lepo porumenijo in se sir zapeče.

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.