Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Uživanje tega močno zmanjša nevarnost za nastanek raka dojke


mk/Zarja
27. 6. 2016, 16.38
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:59
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Šampinjone bi morale redno jesti ženske, ki imajo v družini hormonsko odvisnega raka dojk.

šampinjoni.jpg

Šampinjoni so namreč bogat vir konjugirane linoleinske kisline, ki preprečuje tvorbo estrogena. To pa precej zmanjša nevarnost za nastanek raka dojke. Tudi prisotnost te snovi v šampinjonih je presenetljiva, saj je večinoma v hrani živalskega izvora.

Šampinjoni so pomemben vir vitamina B12, ki ga na površju klobuka tvorijo koristne bakterije. Danes ljudje niti ne pomislijo, da so šampinjoni lahko izjemen vir hranil. Mislijo pač, da so le kuharski dodatek za izboljšanje jedi. Tudi to so, vendar pa vsebujejo najmanj 15 pomembnih hranil (vitaminov, antioksidantov in mineralov): baker, selen, vitamine B1, B2,B3, B6 in B12, pantotensko kislino, fosfor, kalij, folate, mangan, proteine in holin. Z vsemi temi snovmi skrbijo za boljši imunski sistem, učinkujejo proti vnetju, kot antioksidanti, koristijo srcu in žilam, učinkujejo proti raku.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.