
Potrošnica: 'Kaj je to rdeče na sadežu?'
Potrošnica je na sadežu opazila skupek rdeče snovi. Fotografijo je skupaj z vprašanjem, kaj bi to lahko bilo, naslovila na Zvezo potrošnikov Slovenije. Preverite, kakšno je mnenje prehranske strokovnjakinje.

Prehranska strokovnjakinja Zveze potrošnikov Slovenije je na podlagi prejete fotografije ocenila, da bi lahko šlo za vosek. V živilski industriji namreč s površinskim voskanjem zaščitijo melone, jabolka, hruške, breskve, citruse, mango papajo in avokado pred morebitnim poškodbam med samim transportom in skladiščenjem. Kot pojasnjuje strokovnjakinja, je voskanje dovoljeno tudi za nekatere sire in sladkarije, vosek pa se nahaja tudi v žvečilnem gumiju. ''Aditivi morajo biti označeni na živilih, kadar so ta predpakirana. Pri živilih, ki niso predpakirana, pa to ni izrecno zahtevano.''
Lahko vosek zaužijemo?
Zagotovo ste že opazili tako sijoča jabolka, da bi lahko v njih skorajda preverili svoj odsev. Če bi takšno jabolko prelili z vrelo vodo, bi se površina obarvala belo, saj je jabolko poškropljeno z voskom. Pa je varno uživati z voskom zaščitene sadeže? ''Voski, ki sodijo med dovoljene aditive, niso zdravju škodljivi v količinah, ki bi jih pojedli z obdelanimi sadežem ali s kosom sira. Voski so neprebavljivi. Večinoma voskajo sadje, ki ga pred zaužitjem olupimo,'' pojasnjuje prehranska strokovnjakinja.
Preberite si še: Te simptome boste opazili, če je v bazenu preveč klora

Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
5 °C
Deževno
ponedeljek, 17. 3
Deževno
torek, 18. 3
Jasno
sreda, 19. 3
Jasno
7-dnevni obeti