Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Strokovnjaki: Toliko jajc si lahko privoščite med prazniki


V. M.
30. 3. 2018, 15.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Kakopak si boste med velikonočnimi prazniki privoščili več jajc kot običajno, a pri slednjem vseeno ne velja pretiravati. Koliko jih pravzaprav lahko zaužijemo na tedenski ravni?

pirhi.jpeg
Pexels

V priporočenih količinah uživanje jajc ne bo škodljivo vplivalo na vaše zdravje, zato se med prazniki ni potrebno izogibati pirhov. A naj vas vodi misel, da s holesterolom ne smemo pretiravati, obilno poseganje po jajcih tako ne bo zdrava izbira.

So jajca zdrava?

''Jajca so v priporočenih količinah in pogostosti del uravnotežene prehrane, saj vsebujejo beljakovine visoke biološke vrednosti  ter veliko vitaminov (A, D, E, B1, B2, B12 in folno kislino) in mineralov (železo, cink, kalcij, jod in selen),'' pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja in dodajajo, da jajca vsebujejo tudi holin, ki je pomembno hranilo pri razvoju možganov in je zato še zlasti pomemben v prehrani nosečnic in doječih mamic.

jajca222.jpg
Pixabay

Koliko jajc lahko pojemo med prazniki?

Eno jajce vsebuje približno 250 mg holesterola. Zaradi slednjega in vsebnosti neželenih nasičenih maščob, jih je smotrno v prehrani delno omejiti. Za zdrave osebe je priporočljivo, da na teden zaužijejo nekje tri do pet jajc, odvisno od ostalih živil, ki jih vključujemo v dnevne jedilnike. ''Pri tem je treba upoštevati tudi jajca, ki so že prisotna v živilih. Res je tudi, da na vrednosti maščob v krvi bolj vpliva prisotnost nasičenih in trans maščobnih kislin v prehrani kot holesterola. Ne glede na to, priporočila navajajo, da naj ne bi zaužili več kot 300 mg holesterola na dan. Kljub temu pa naj bodo na vnos holesterola pozorni predvsem tisti, ki imajo povišane vrednosti holesterola v krvi,'' pojasnjujejo na inštitutu.

v jajca pixabay.jpg
Pixabay

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.