Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Bolj kot je živilo hrustljavo, več nevarne snovi vsebuje


Vera Simončič
30. 11. 2018, 16.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Akrilamid je kemična spojina, ki se uporablja v proizvodnji papirja, plastike, lepil, predelavi rude, industriji barv ...Gre za spojino, ki dokazano povečuje tveganje za razvoj rakavih obolenj. Zato je toliko bolj zaskrbljujoče, da se ta nevarna spojina pojavlja tudi v naši hrani.

piškoti.jpg
Revija Maja
Nahaja se v hrustljavo zapečenih piškotih.

Da akrilamid nastaja v živilih, so naključno odkrili švedski znanstveniki leta 2002. Spojina nastane, ko živila bogata s škrobom izpostavimo temperaturam višjim od 120 stopinj Celzija. Akrilamid nastaja predvsem med pečenjem in cvrtjem tako v pečici kot v ponvi. Ravno tista okusna rjava skorjica na kruhu, krompirju, piškotih … vsebuje največ akrilamida.

krompircek.jpg
Profimedia
Pečen krompirček

Bolj kot je živilo zapečeno, več akrilamida vsebuje. To velja tako za industrijsko predelana živila ali pa za hrano pripravljeno v domači kuhinji.

Akrilamidu se popolnoma ne moremo izogniti, z drugačnimi tehnikami priprave in obdelave živil, pa lahko njegov vnos zmanjšamo.

Blagoslavljanje kruha.jpg
PS
Akrilamid se nahaja tudi v zapečeni skorji kruha.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.