Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Najboljši pomladni sirup, ki očisti telo in pomiri grlo


V.M.
1. 5. 2025, 07.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Regratov sirup ni le za vneto grlo! Naravno zdravilo za kašelj, prebavo in razstrupljanje, ki ga zlahka pripravite doma.

Lekarna6-apr25.jpg
Shutterstock
Macerat iz regratovih cvetov, ki smo jih namakali v olju, je zdravilna osnova, ki jo lahko uporabimo za pripravo zdravilnih krem, masažnih ploščic, kopalnih kock …

Za pripravo blagodejnega sirupa ne potrebujete spretnosti tete Pehte, zato se le odpravite na lov za regratovimi cvetovi. Mimogrede, sirup iz regratovih cvetov vam ne bo koristil le tedaj, ko vas bo bolelo grlo ali pa ko vas bo mučil kašelj. V ljudskem zdravilstvu so ga namreč že od nekdaj cenili tudi kot naravno pomoč pri spodbujanju prebave, čiščenju krvi in splošni krepitvi imunskega sistema. Poleg tega naj bi imel blagodejen vpliv na jetra in ledvice, zato ga pogosto priporočajo ljudem s težavami v teh organih.

Namig: Uživamo ga lahko tudi kot osvežilen napitek, razredčen s hladno ali toplo vodo. V toplejših mesecih prijetno odžeja in pomaga pri blagih prehladih.

regratovi cvetovi.jpg
Profimedia
regratovi cvetovi

Kdaj je najboljši čas za nabiranje regratovih cvetov?

Regratove cvetove nabiramo v suhem in sončnem vremenu, najbolje dopoldne, ko se cvetovi popolnoma odprejo. Idealna sezona za nabiranje je od konca marca do začetka maja, odvisno od lege in nadmorske višine. Najbolje je izbrati čista, neškropljena travišča, stran od cest in industrijskih območij, saj cvetovi zelo hitro vpijajo onesnaževala iz zraka.

Priprava sirupa

Potrebujemo


- 300 g regratovih cvetov

- 1,5 l vode

- 1120 g kristalnega sladkorja

- 3 limone

regratovi cvetovi sirup
Profimedia
V lonec stresemo cvetove, vse skupaj prelijemo z vodo in počasi zavremo.

 Postopek priprave

  1. Regratove cvetove očistimo, operemo in odcedimo.
  2. V lonec stresemo cvetove, vse skupaj prelijemo z vodo in počasi zavremo.
  3. Ob rahlem vrenju pripravek kuhamo 15 minut.
  4. Prevretek precedimo skozi gosto cedilo in zlijemo nazaj v lonec.
  5. Dodamo sladkor in sok treh limon.
  6. Pripravek ponovno zavremo in ob tem ves čas mešamo, da se sladkor raztopi, tekočina pa postane gostejša.
  7. Vroč sirup prelijemo v sterilne steklenice, ki jih dobro zatesnimo.
  8. Ko se sirup ohladi, ga postavimo v hladen in temen prostor.

Na kaj paziti pri shranjevanju?

Pripravljen sirup prelijemo v sterilne steklenice, ki jih dobro zatesnimo. Hranimo ga v temnem, hladnem prostoru ali v hladilniku, da se obdrži čim dlje. Po odprtju steklenice ga porabimo v 3 do 4 tednih. Za daljše shranjevanje lahko steklenice tudi pasteriziramo.

Za kaj vse ga lahko uporabljamo?

  • Kot naravno pomoč pri kašlju in vnetem grlu (žlica sirupa 2–3x na dan)

  • Za krepitev odpornosti v prehodnih obdobjih

  • Za čiščenje krvi in razstrupljanje organizma

  • Za lažje prebavne težave in blaženje napenjanja

  • Kot osvežilni napitek, zmešan z vodo ali mineralno vodo

  • Za prelive čez palačinke ali jogurt — naravno sladilo z blagim cvetličnim okusom

Morda vas zanima še:

Sirup iz črne redkve: Najboljše zdravilo zoper vneto grlo

Recept za izvrsten sirup iz materine dušice

Najbolj enostaven recept za bezgov sirup


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.