Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Zdravilna rastlina, ki povečuje duševno in telesno moč


V. M.
6. 6. 2018, 13.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V teh dneh lahko v naravi naberete šentjanževko, katere izvlečki se ponašajo z učinki, ki občutno izboljšajo razpoloženje, povrnejo moč in voljo do življenja.

13_nasvetov13_sentjanzevka.jpg
Arhiv Svet24
Šentjanžeka

Šentjanževka je trajna zel, katere pozitivne lastnosti so cenile že naše prababice, ki so iz rumenih cvetov pripravljale blagodejno olje in zdravilne čaje. Poleg blaženja vnetij, krčev in lajšanja opeklin, se rastlina ponaša zlasti kot naravno antidepresivno sredstvo. Raziskave namreč potrjujejo, da šentjanževka izboljšuje duševno stanje potrtih ljudi.

Izvlečki rastline delujejo pomirjujoče, odpravljajo tesnobo, potrtost, brezvoljnost in malodušje ter povečujejo telesno zmogljivost in voljo do dela. Poleg izboljševanja duševnega stanja se šentjanževka ponaša tudi z drugimi zdravju koristnimi vplivi. Pomaga namreč pri migrenskih glavobolih, bolečinah ki jih izzove išias, znižuje krvni tlak, ob zunanji uporabi pa pospešuje celjenje ran.

šentjanevka cvetovi.jpg
Profimedia
Šentjanževka cveti poleti, od junija do avgusta.

Opozorilo: Že res, da je šentjanževka zdravilna rastlina, a potrebno je vedeti, da pripravki zmanjšujejo delovanje zdravil, ki jih morebiti uživamo. Slednje velja zlasti za zdravila, ki se presnavljajo preko jetrnega encimskega sistema. Uporaba šentjanževke se odsvetuje tudi nosečnicam in doječim materam.

Priprava čaja, ki vas napolni z energijo

Za izboljševanje duševnega stanja se priporoča pitje čaja od štiri do šest tednov. Pripravite ga iz posušenih cvetov. Uživanje je primerno tudi za otroke, starejše od 12 let.

Navodilo: Za 2 dcl čaja potrebujete dve do tri čajne žličke posušenih cvetov. Slednje prelijte z vročo vodo, pokrijte, pustite stati 10 minut, nato pa precedite in osladite z medom.

šentjanževka.jpg
Profimedia
Čaj je nekoliko grenak, okus lahko izboljšate z medom.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.