Je obarvan beljak pirhov užiten?
Preverimo, kdaj in zakaj je potrebno beljak obrezati in kakšnih pirhov raje ne uživajte.

Če ste jajca obarvali z naravnimi barvili – denimo s teranom, kavo, kurkumo ali peso – vam ni treba skrbeti. Tovrstna barvila so običajno popolnoma neškodljiva, tudi če nekoliko prodrejo v notranjost jajca.
Več pozornosti pa velja nameniti jajcem, obarvanim z umetnimi barvili. Strokovnjaki Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarjajo, da sintetične barve pogosteje in intenzivneje prodrejo skozi lupino, pri čemer se največkrat obarva prav beljak. Že pred leti so testiranja pokazala, da je ta pojav manj izrazit pri prepeličjih jajcih, katerih lupina je gostejša.
Tudi najstarejše v Sloveniji prodajane barve za pirhe denimo vsebujejo določena sintetična barvila, zaradi katerih je priporočljivo biti previden, če se beljak med barvanjem obarva. Barve namreč vsebujejo več aditivov, med njimi tudi nekatera azobarvila, kot so:
-
E131 (patentno modro) – v nekaterih državah prepovedano zaradi možnih alergijskih reakcij.
-
E132 (indigotin) – na Norveškem prepovedan, z možnimi karcinogenimi učinki.
-
E133 – v preteklosti prepovedan v več evropskih državah.
-
E122 (karmoizin) – lahko povzroča reakcije pri astmatikih in alergikih.
Čeprav so ti aditivi v EU dovoljeni za uporabo v živilih, je pomembno vedeti, da lahko pri barvanju pirhov barvila prodrejo skozi porozno lupino in obarvajo beljak.

Kaj z obarvanim beljakom?
ZPS svetuje, da v primeru uporabe umetnih barvil obarvane dele beljaka raje odrežemo. Nekatera barvila, ki se uporabljajo za pirhe, lahko namreč vsebujejo sintetična azo-barvila, ki so lahko škodljiva za zdravje. Angleška raziskava »Southampton« je potrdila povezavo med uživanjem teh barvil in povečano hiperaktivnostjo pri otrocih.
Zanimivo pa je, da za živila, ki niso namenjena neposrednemu zaužitju – kot so jajčne lupine – ni zakonsko določene obveznosti opozorila na embalaži, čeprav so enaka barvila lahko uporabljena.
Kam s košarico pirhov – na mizo ali v hladilnik?
Čeprav barvita košarica s pirhi lepo krasi mizo, strokovnjaki svarijo pred shranjevanjem trdo kuhanih jajc pri sobni temperaturi. Po kuhanju namreč jajce izgubi naravno zaščitno ovojnico, zato je bolj dovzetno za razvoj bakterij.
Prehranski strokovnjaki svetujejo, da jajca najkasneje v dveh urah po kuhanju shranite v hladilnik, kjer naj ostanejo do največ enega tedna. Tako boste ohranili njihovo svežino in se izognili želodčnim težavam.
Morda vas zanima še:
Kako dolgo so užitna trdo kuhana jajca?

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se