
Jorg Zupan razpet med restavracijami in družinskim življenjem
Slovenski kuharski mojster Jorg Zupan je bil med prvimi dobitniki Michelinove zvezdnice v Sloveniji. Danes ima štiri otroke - dve restavraciji in dva sinova.

Slovenski kuharski mojster Jorg Zupan je bil med prvimi dobitniki Michelinove zvezdnice v Sloveniji. Nase opozarja tako s svojim kuharskim znanjem kot tudi slogom, tako vizualnim kot kuharskim. Michelinovi zvezdici se je pred leti odpovedal in raje odprl novo restavracijo, ki gre bolj v korak z njegovim slogom. Predan kuharski mojster, ki se je kulinarike v resnici lotil, ker ni vedel, na kateri šoli bi nadaljeval šolanje, pa je zasebno še bolj predan oče dvema sinovoma.
Družinsko življenje Jorga Zupana
Z dologletno partnerico Sanjo se je maja leta 2023 razveselil rojstva drugega sina, ki sta mu nadela ime Arne. Sicer pa ima par tudi starejšega 5-letnega sina. Čeprav vsaj starejšega sina že sooča s prvimi opravili v kulinariki, je sam v resnici zelo pozno začel s kuhanjem. "Sam sem relativno pozno začel kuhati. Šele v srednji šoli, ker sem bil primoran, bolj iz nuje kot iz užitka. Obiskoval sem srednjo ekonomsko šolo, starša sta delala in se šele pozno popoldan vračala domov, sam pa sem bil, kot vsak najstnik, neprestano lačen. Zato sem se nekega dne odločil, da bom sam nekaj pripravil, najprej sem kuhal zase, potem pa sem začel pripravljati kosila za vso družino," je povedal za revijo Liza Maja.

Ni vedel, kje bi nadaljeval šolanje
"Ko po koncu srednje šole nisem imel pojma, kaj bi šel študirat, mi je brat svetoval, naj se vpišem na višjo strokovno gostinsko šolo, saj mi gre kuhanje odlično od rok. Najprej nisem bil najbolj navdušen nad idejo, na koncu pa sem vendarle upošteval njegov nasvet. Imel sem srečo, da so profesorji razumeli, da prihajam brez kakršnegakoli predznanja, in so mi poklic kuharja predstavili na lep način in mi omogočili prakso v tujini že v prvem letniku. Šel sem med prvimi na prakso na Irsko, tam sem ostal pol leta in se ogromno naučil," je še povedal.
Šolal se je v kar dveh slavnih londonskih restavracijah, in sicer v Pied à Terre pod kar tremi njenimi kuharskimi mojstri (Tom Aikens, Shane Osborn, Marcus Eaves), in v Fat Ducku. Stažiral je v restavraciji Maaemo v Oslu, ki se ponaša s kar tremi Michelinovimi zvezdicami Esbena Holmboeja Banga.
Zgovorne tetovaže Jorga Zupana

Jorg ne slovi le po izvrstni kuhinji, temveč tudi po svojih številnih tetovažah, najbolj opazne so tiste na njegovih rokah, ki so tetovirane od dlani do ramen. Njegovi najbolj izvirni sta "bolj počas jej" in "skoz lačn". "Prva nosi prav posebno zgodbo, saj sega v otroštvo, ko me je oče večkrat opominjal, naj jem počasneje. Ko pa mi je to rekel pri 32 letih, sem se odločil, da je čas, da si ga zapišem na telo, zato da me oče neha opominjati," pravi Jorg, ki prizna, da včasih kakšno tetovažo tudi obžaluje. "Na členkih rok imam napisano ‘skoz lačn’ in to opazijo čisto vsi, potem me pa sprašujejo o tem. Tako da, ja, priznam, da to tetovažo na trenutke malo obžalujem. (smeh) Ima pa več pomenov, da sem lačen izzivov in predvsem, da ne smeš nikoli obupati," je za Lady pojasnil priljubljeni kuharski mojster.
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
-3 °C
Jasno
sreda, 19. 3
Jasno
četrtek, 20. 3
Jasno
petek, 21. 3
Delno oblačno
7-dnevni obeti