© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

V čem je skrivnost žara?


A.P.
27. 6. 2016, 17.30
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:59
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Topli dnevi naznanjajo prihod žara. Kako perfektno speči meso ali zelenjavo?

piknik, žar1.jpg
Arhiv
Piknik naj bo malce drugačen

Pecite na pravi temperaturi
Hrana na žaru je bolj okusna kot kuhana, kar je posledica biokemijske reakcije, ki ji rečemo Maillardova reakcija. Pomembno je, da je ne uporabimo na previsokem nivoju, saj bi rezultat lahko bil katastrofalen. Maillardova reakcija se pojavi pri temperaturi nad 100° Celzija, kjer pride do povezovanja sladkorja in beljakovin (brez prisotnosti vode), zaradi česar hrana pridobiva na okusu, aromi in teksturi. Na žalost po tej reakciji pride do zmanjševanja prehranske vrednosti beljakovin, predvsem kadar je hrana dlje časa izpostavljena visoki temperaturi. Optimalna temperatura za začetek reakcije je med 100 do 120° Celzija, če je temperatura višja lahko pride do škodljivih posledic. Ne žarite predolgo na visoki temperaturi.

Pravilno pripravite hrano
Zelenjavo dobro operite.

Skrivnost je v marinadi, temperaturi pečenja in trajanju pečenja
Izogibajte se direktnemu plamenu in previsokim temperaturam. Hrane ne pecite predolgo, da ohranite boljšo aromo. Zagorele dele hrane ne jejte, raje jo odrežite. 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.