Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Tradicionalna šunka v testu


Velika noč
6. 4. 2023, 14.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Pri šunki, ki jo tradicionalno postrežemo za veliko noč, je več možnosti za pripravo. Nekateri še vedno prisegajo na kuhano šunko, ki jo zaužijejo zgolj s hrenom, drugi gredo korak naprej ter jo spečejo v pečici in z okusnim premazom poskrbijo za slastno skorjico. Tretji pa imajo najraje šunko v kruhovem testu, kjer resnično ohrani vso sočnost. Tokrat smo za vas pripravili recept za slednjo.

FP27792.jpg
osebni arhiv
šunka v testu

Sestavine:

1 kg prekajene šunke

600 g bele moke

20 g kvasa

1/2 žličke soli

ščepec sladkorja

3 dl mlačne vode

gorčica, kumina, česen

jajce


Priprava:
1. Šunko skuhamo v vodi in jo osušimo. Nato pripravimo kvasec, in sicer tako, da kvas zdrobimo in ga prelijemo z decilitrom mlačne vode, dodamo sladkor in pustimo na toplem vzhajati približno 20 minut.

1. Ko je kvasec pripravljen, iz moke, kvasa in vode zamesimo testo in ga pustimo vzhajati približno eno uro. Ne solimo!

2. Vzhajano testo razvaljamo. Preden ga ovijemo okoli šunke, jo premažemo z gorčico in potresemo s kumino in česnom.

3. Šunko v testu premažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo v pečici na 200 stopinjah približno eno uro.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.