Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Recept: Cvetačna juha in česnov kruh


Lara Jelen
10. 12. 2023, 13.00
Posodobljeno
14:31
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Popolna jed je tista, ki očara že na pogled. Sledi vonj, ki premami, šele nato svoje opravijo brbončice, ki celotno zgodbo spletejo v pravo dogodivščino. Ustvarimo si praznično kulinarično avanturo iz povsem preprostih sestavin.

Cvetačna juha in česnov kruh
Profimedia
Cvetačna juha in česnov kruh

»Kremna cvetačna juha je, po mojem skromnem mnenju, ena izmed najboljših možnih kombinacij, ki se jih lahko splete v juho. Preprosta, kremasta, ravno prav začinjena. Največkrat v kombinaciji z domačim česnovim kruhom, ki že na pogled hrusta,« je nad to jedjo navdušena Sanja Gačnik, ustvarjalka kulinaričnega bloga Lasanja.

Sestavine

za cvetačno juho:

  • 1 velika čebula
  • 3 veliki stroki česna
  • 4 veliki korenčki
  • 700 g očiščenih cvetačnih cvetov (1 velika glava cvetače)
  • 2 velika krompirja
  • 1 jušna kocka
  • 1/2 ČŽ mlete kumine
  • 1/2 manjšega muškatnega oreščka, nastrganega
  • 60 ml sladke smetane
  • sol in poper

za česnov kruh:

  • 2 francoski bageti
  • 100 g zmehčanega masla (ne stopljenega)
  • 4 stroki česna
  • 1 ČŽ provansalskih začimb
  • 1 ČŽ posušenega drobnjaka
  • 1 šop nasekljanega peteršilja
  • 1 JŽ ekstra deviškega oljčnega olja
  • sol in poper

Priprava  

1.  Pečico segrejemo na 200 stopinj. Za cvetačno juhonajprej nasekljamo čebulo, stremo česen, korenček in krompir pa olupimo ter narežemo na kolobarje in kocke.  

2.  Na olju prepražimo čebulo. Ko postekleni in nekoliko porjavi, dodamo česen in premešamo. Nato dodamo korenček in pražimo pet minut. Dodamo še cvetačo in krompir ter vse skupaj pražimo okoli 10–15 minut. Zelenjava mora dobiti malo barve od praženja, to je tisto, kar bo juhi dalo izjemen okus. Dodamo še jušno kocko in zalijemo s toliko vode, da pokrije zelenjavo.

3.  Kuhamo nekje 15–20 minut, da se zelenjava zmehča. Juho odstavimo in s paličnim mešalnikom spasiramo. Po želji prihranimo nekaj celih koščkov zelenjave. Dodamo še smetano in začimbe ter premešamo.

4.  Ko se juha kuha, se lotimo priprave česnovega kruha. Bageto prerežemo po dolgem. Česen nasekljamo in zmešamo s preostalimi sestavinami. Enakomerno premažemo po obeh polovicah bagete. 

5.  Pečemo 13 minut na 200 stopinjah, nastavitev za žar, da se robovi kruha in česen lepo zapečejo. Postrežemo še vroče.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.