Okusna rabska torta, ki bo vedno znova navdušila
Med dopustom na hrvaškem otoku Rabu so nas navdušili okusi njihove tradicije, ki jih moramo deliti tudi z vami!

Vsaka država in skoraj vsaka pokrajina ima v svoji tradiciji trdno zapisano tudi kulinariko, ki sloni predvsem na naravnih danostih določenega področja. Nič drugače ni niti s hrvaškimi otoki. Otok Rab tako ponuja okusne morske mojstrovine, kulinariko, ki sloni na jagnjetinji in pa okusno sladico - rabsko torto, katere okusa ne gre kar tako pozabiti. Če boste otok obiskali, toplo priporočamo tudi obisk hiše rabske torte (Kuća Rabske Torte), kjer vam lahko celotno pripravo te okusne sladice tudi demonstrirajo.


Legenda pravi, da so jo leta 1177 postregli že papežu Aleksandru III. pri blagoslovu rabske katedrale Marijinega vnebovzetja, znano pa je tudi, da se je rabska torta pripravljala kot specialiteta za časa vladavine Benečanov, pred več kot tristo leti. Glavna sestavina so mandlji.
Sestavine:
- rahlo sladko testo za rezance z dodatkom likerja maraskino
- 400 gramov masla - 400 gramov sladkorja
- 40 ml likerja maraskino 2
- jajci
- 1 žlica naribane lupine pomaranče
- 1 žlica naribane lupine limone


Postopek:
Vse sestavine med sabo dobro premešajte. Testo oblikujte v obliko spirale (polža) in zmešane sestavine položite v debelini 1,5 centimetra. Povsod ob strani položite na 1,5 centimetra debele trakove testa in rahlo potisnite v maso. Torto za 20 minut postavite v pečico, ki je ogreta na 150 stopinj. Torta se v resnici počasi suši in ne se sme prepeči. Rok trajanja sveže torte je lahko tudi 14 dni.
Če vam sestavine ostanejo, lahko seveda iz navedenih količin pripravite več tort. Vse je odvisno od testa, ki ga uporabite.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se