Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Okus poletja pričara tudi zelena blitva


Zoran Franc
15. 8. 2018, 16.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Znana je po svojem specifičnem trpkem, nekoliko zemljastem okusu, le redkokdo pa ve, da se v njej skriva ogromno mikrohranil.

blitva s krompirjem
Dreamstime
blitva s krompirjem

Blitva velja za zelenjavo, ki nam je na voljo od zgodnje pomladi pa do pozne jeseni. Na vrtu je prisotna praktično zmeraj in le redko podleže škodljivcem. Preprosta je za pripravo, jedi so okusne in hitro pripravljene, kar je še dodatna prednost v vročem poletju. Bogata je z mikrohranili, vsebuje pa tudi folno kislino, zato je dobrodošla obogatitev v prehrani nosečnic.

Proti mišičnim krčem in glavobolu

Čeprav na prvi pogled nimajo nič skupnega, je blitva sorodnica špinače in rdeče pese. Vsebuje veliko vitamina K, ki je ključen pri strjevanju krvi, ohranja zdravje in krepi kosti. Pogosto blitvo priporočajo športnikom, saj lajša mišične krče, pomaga pa tudi ljudem, ki jih pogosto mučijo glavoboli. Nekatere zdravstvene študije pa so tudi potrdile, da je izjemno učinkovita pri preprečevanju raka prebavnega trakta.

blitva
Dreamstime
blitva

Odlična pri dietah

Blitva je zaradi številnih mineralov in rudninskih snovi ter vitaminov skorajda nujno živilo pri dietah. Spada med nizkokalorična živila, saj 100 gramov blitve vsebuje le od 14 do 20 kalorij in je zato odlična pri vzdrževanju telesne teže. Krepi pa tudi koncentracijo, spomin, obnavlja živčevje in pomirja.  

Zaradi visoke vsebnosti luteina in zeaksantina, ki sta glavna vitamina za oči, bi morala biti blitva prva izbira na jedilniku za ljudi s slabšim vidom.

Priprava

Pred uporabo moramo blitvo temeljito oprati, saj se v dolgih listih navadno skriva veliko peska. Pred kuhanjem stebla ločimo od listov zaradi različnega časa kuhanja. Rebrom stebel pa vedno olupimo vlaknato lupino. Stebla narežemo na koščke in jih pripravimo na oljčnem olju ali maslu. Podušimo od pet do deset minut v pokriti posodi in šele nato dodamo natrgane liste. Skupaj nato le še na hitro podušimo, solimo in začinimo po okusu ter postrežemo kot prilogo. Lahko pa blitvo pripravimo tudi kot špinačo. Pri čemer pred koncem dodajte nekaj kapljic limoninega soka, da listi ne posivijo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.