© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Ideje, ki jih boste oboževali!


Barbara Tišler
20. 5. 2016, 10.33
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:59
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Razmišljate, da bi poskusili z veganskim načinom prehranjevanja, ali pa želite le popestriti in obogatiti jedilnik, pa ne veste, kako sestavine živalskega izvora v svojih najljubših jedeh nadomestiti z rastlinskimi?

uvodna
Thinkstock

Da bo ustvarjanje novih jedi lažje, vam predstavljamo nekaj najbolj uporabnih in okusih veganskih nadomestkov, s katerimi boste brez težav pripravili odlične in zdrave jedi po svojem okusu.

Redkokdaj je kakšno živilo v receptu tako pomembno, da ga ne bi mogli nadomestiti z drugim. Tudi če vaše najljubše jedi vsebujejo meso, jajca, mleko in druge mlečne izdelke ter med, jih lahko uspešno nadomestite z okusnimi rastlinskimi živili, saj je ponudba veganskih nadomestkov dandanes resnično bogata, dostopna in raznovrstna. Pri preizkušanju novih jedi bodite ustvarjalni, drzni in vztrajni. Četudi se kakšna jed prvič ali drugič ne bo posrečila, nikar ne obupajte. Čar kuhanja in peke je tudi v raziskovanju, ustvarjanju in okušanju najrazličnejših samosvojih kombinacij živil in okusov. Pri tem pa vam želimo obilo veselja in užitkov.

uvodna
Promocijski material

BOGATA PONUDBA RASTLINSKEGA MLEKA

Rastlinske vrste mleka – mandljevo, konopljino, ovseno, riževo, sojino, kamutovo in druga –, ki jih pridelujejo iz žitaric, riža, soje in oreščkov, brez težav nadomestijo uporabo živalskih vrst mleka tako pri peki sladic, pripravi omak in juh kot pri pripravi sadnih napitkov ter popestritvi okusa čajev, kave in kosmičev. Rastlinsko mleko je bogato z vitamini, minerali in antioksidanti, mnoga so obogatena tudi s kalcijem ter vitaminoma D in B1.

mleko krava zdravje tony
Arhiv Svet24

VEGANSKI SIR IN SKUTA

Za ljubitelje sira je lahko iskanje rastlinskih nadomestkov polnega okusa in kremne teksture pravi izziv. Na srečo je ponudba rastlinskih sirov vse pestrejša in na voljo je veliko različnih vrst in okusov veganskih sirov – na primer gavda, mocarela, gorgonzola in feta –, ki jih lahko uporabimo pri peki, kuhanju in popestritvi sendvičev. Veganski siri so malce dražji kot običajni sir, pri nakupu pa bodite pozorni tudi na sestavine, kajti nekateri siri, ki naj bi bili veganski, vsebujejo mlečno beljakovino kazein. Uporabo sira lahko nadomestimo tudi s tofujem, ki ga obogatimo z zelišči in začimbami, lahko pa tudi z mešanico, ki jo pripravimo iz kosmičev žlahtnega kvasa, sojine smetane in soli. Ljubitelji skute pa poskusite pretlačenemu navadnemu tofuju dodati malce limoninega soka ali banano.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.