Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Skrivnost slastnega golaža Jurija Batagelja


Andreja Comino
16. 3. 2025, 08.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Njegovi prijatelji in izvoljenka Barbara pa si vsakič obliznejo prste, ko pripravi golaž s polento.

moj najljubsi recept batagelj.jpg
Promo foto
Jurij Batagelj, plesalec

 »Kuhati me je naučila mama, ki je res dobra kuharica, ravno tako kot moja sestra. Dolgo mi tega ni bilo treba početi, saj je mama vedno poskrbela, da družina ni bila lačna. Med korono pa sem bil sam in je bilo treba za štedilnik,« je iskreno priznal eden naših najboljših plesalcev.

Zdaj mu gre ples po kuhinji dobro od rok, naučil se je pripravljati kar nekaj jedi, ki jih obožuje njegova osemletna hči Iva Valentina. Zanjo rad pripravi mlečni riž, v katerega da tudi limonino lupinico in vaniljev sladkor. Iva Valentina pravi, da pripravi tudi najboljše puhaste palačinke. Njegovi prijatelji in izvoljenka Barbara pa si vsakič obliznejo prste, ko pripravi golaž s polento. »Skrivnost dobrega golaža ni samo v tem, da izbereš res dobro meso, temveč ga je treba kuhati vsaj tri ure, da je meso čisto mehko. To mi žal uspe le ob koncih tedna, saj imam čez teden urnik preveč natrpan,« pove plesalec, plesni sodnik in učitelj plesa.

moj najljubsi recept batagelj_1.jpg
Shutterstock
Tisti njegov golaž je za prste polizat

Sestavine

  • 400 gramov govejega stegna
  • 6 velikih čebul
  • 0,5 dl olja ali štiri žlice masti
  • 30 gramov moke
  • 2 dl rdečega vina
  • 2 litra vode (ali jušne osnove)
  • 50 gramov paradižnikove mezge
  • sol, poper, kumina, lovorov list, maslo

Priprava

1. Pripravimo lonec, še bolje, kotliček. Čebulo na drobno nasekljamo in pražimo na zmernem ognju toliko časa, da se razpusti – približno pol ure. Med tem časom narežemo meso na majhne kocke.

2. Čebuli dodamo meso in dobro premešamo. Ko je meso prepraženo, dodamo še začimbe. Da se golaž malenkost zgosti, s cedilom potresemo moko in res dobro premešamo. Nato vse skupaj zalijemo s paradižnikovo mezgo, vinom in jušno osnovo. Golaž naj brbota na nizkem ognju do tri ure.

3. Za prilogo lahko izberemo slastno polento, lahko pa ga postrežemo tudi s kruhom ali kruhovimi cmoki.   

Objavljeno v reviji Jana, št. 10, 11. marec 2025.

Revija Jana je na voljo tudi v spletni trafiki. Vabljeni k branju!

                   

nasl_Jana_10.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.