Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Krompirjeva solata s stročjim fižolom


Jana
11. 9. 2009, 10.43
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Pikantna in izdatna solata je lahko ena od jedi, s katerimi postrežemo k jedem z žara.

Krompirjeva solata s stročjim fižolom

Za 6 oseb
Priprava: 30 minut
Kuhanje: 35 minut

Sestavine: 1 kg krompirja (podolgovatega, na primer kifeljčarja) * 6 žlic olja * 250 g stročjega fižola * 1 šopek šetraja * sveže mlet poper * 4 žlice (balzamičnega) kisa * 1 strok česna * 1 žlička rjavega sladkorja * 100 g rukole * 1 velik mesnat paradižnik * 50 g naribanega ovčjega sira (pecorino) ali parmezana * 2 trdo kuhani jajci * 10 črnih oliv.

Priprava: Krompir skrtačimo pod tekočo vodo in narežemo na četrtine ali na kolesca. Zložimo jih na naoljen pekač in premažemo z 1 žlico olja. Pečemo v vroči pečici 20 minut pri 240 stopinjah. Medtem očistimo in obrežemo stročji fižol. Umijemo ga in daljše stroke prerežemo na polovice. Fižol skuhamo v osoljenem kropu, da je pod zobmi še nekoliko čvrst. Odcedimo ga na cedilu. Šetraj oplaknemo, osušimo in sesekljamo. Pečeni krompir solimo, popramo in ohladimo. Preostalo olje, kis in strt strok česna premešamo. Dodamo sol, poper in sladkor, tako da dobimo solatni preliv. V skledi zmešamo ohlajeni krompir, stročji fižol, šetraj in solatni preliv. Pustimo stati 30 minut, da se sestavine navzamejo okusov. Medtem očistimo rukolo, jo narežemo in operemo ter odcedimo na cedilu. Paradižnik narežemo na krhlje. Solati primešamo rukolo in paradižnik. Dodamo na četrtine razrezani trdo kuhani jajci. Potresemo z naribanim sirom in ponudimo.

Nasvet: Namesto z ovčjim sirom (pecorino) ali parmezanom lahko solato obogatimo tudi s sirom feta.

 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.