Krompirjeva solata s stročjim fižolom
Pikantna in izdatna solata je lahko ena od jedi, s katerimi postrežemo k jedem z žara.

Za 6 oseb
Priprava: 30 minut
Kuhanje: 35 minut
Sestavine: 1 kg krompirja (podolgovatega, na primer kifeljčarja) * 6 žlic olja * 250 g stročjega fižola * 1 šopek šetraja * sveže mlet poper * 4 žlice (balzamičnega) kisa * 1 strok česna * 1 žlička rjavega sladkorja * 100 g rukole * 1 velik mesnat paradižnik * 50 g naribanega ovčjega sira (pecorino) ali parmezana * 2 trdo kuhani jajci * 10 črnih oliv.
Priprava: Krompir skrtačimo pod tekočo vodo in narežemo na četrtine ali na kolesca. Zložimo jih na naoljen pekač in premažemo z 1 žlico olja. Pečemo v vroči pečici 20 minut pri 240 stopinjah. Medtem očistimo in obrežemo stročji fižol. Umijemo ga in daljše stroke prerežemo na polovice. Fižol skuhamo v osoljenem kropu, da je pod zobmi še nekoliko čvrst. Odcedimo ga na cedilu. Šetraj oplaknemo, osušimo in sesekljamo. Pečeni krompir solimo, popramo in ohladimo. Preostalo olje, kis in strt strok česna premešamo. Dodamo sol, poper in sladkor, tako da dobimo solatni preliv. V skledi zmešamo ohlajeni krompir, stročji fižol, šetraj in solatni preliv. Pustimo stati 30 minut, da se sestavine navzamejo okusov. Medtem očistimo rukolo, jo narežemo in operemo ter odcedimo na cedilu. Paradižnik narežemo na krhlje. Solati primešamo rukolo in paradižnik. Dodamo na četrtine razrezani trdo kuhani jajci. Potresemo z naribanim sirom in ponudimo.
Nasvet: Namesto z ovčjim sirom (pecorino) ali parmezanom lahko solato obogatimo tudi s sirom feta.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se