
Svinjska pečenka v zeliščni skorjici z jabolčno omako
Nedeljska pečenka s pridihom jeseni. Sladica: jabolčna pita, seveda.
Svinjska pečenka v zeliščni skorjici z jabolčno omako
Nedeljska pečenka s pridihom jeseni. Sladica: jabolčna pita, seveda.

Sestavine
- 1,25 kg svinjine brez kosti (stegno)
- 1 žlica zrnate gorčice
- 2 žlici nasekljanega peteršilja
- 2 žlici nasekljanega timijana in nekaj vejic
- 1 žlička nasekljanega žajblja
- sol
- črni poper
- 80 g pršuta
- olje
- 3 korenčki
- 6 majhnih krompirjev (500 g)
- 2 rdeči čebuli
- 12 strokov česna
- 1 gomolj zelene (650 g)
- ohrovt in grah za prilogo
omaka
- 2 žlici koruznega škroba
- 6 dl manj slane piščančje jušne osnove
- 1 majhno zeleno jabolko
Preberite tudi

Polenta: Vse, kar morate vedeti o sortah in pripravi
Rumena, rdeča in bela polenta je nahranila generacije naših prednikov. Briški otroci so stali v vrsti, da bi dobili "škurjo od polente". Jo še znamo skuhati na star način?

Pečenka: vse kar morate vedeti, da bo uspela
Odkrijte skrivnosti popolne pečenke! Naučite se pravilne peke, da bo meso sočno, mehko in polnega okusa – vsakokrat brezhibno!

Veganske sladice, ki osvajajo brez kompromisov – ne boste verjeli, da so 100 % rastlinske!
Na popoldansko čajanko smo povabili vegana in se skoraj ujeli v past. S katero slaščico postreči, ko pa smo tako vajeni receptov z mlekom, jajci, smetano in medom. Z nekaj raziskovanja, novega znanja in kakšnim pametnim nadomestkom vam bo gotovo uspelo – ne bojte se eksperimentiranja!
Sestavine
- 1,25 kg svinjine brez kosti (stegno)
- 1 žlica zrnate gorčice
- 2 žlici nasekljanega peteršilja
- 2 žlici nasekljanega timijana in nekaj vejic
- 1 žlička nasekljanega žajblja
- sol
- črni poper
- 80 g pršuta
- olje
- 3 korenčki
- 6 majhnih krompirjev (500 g)
- 2 rdeči čebuli
- 12 strokov česna
- 1 gomolj zelene (650 g)
- ohrovt in grah za prilogo
omaka
- 2 žlici koruznega škroba
- 6 dl manj slane piščančje jušne osnove
- 1 majhno zeleno jabolko
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Svinjini odstranimo vso maščobo, tako da nam ostane lep pust kos mesa. Premažemo ga z gorčico, začinimo s soljo in črnim poprom, posujemo z nasekljanimi zelišči in obložimo z rezinami pršuta.
Večji pekač premažemo z oljem in meso položimo na sredino. Korenje ostrgamo in ga razpolovimo po dolžini, nato ga prerežemo še po širini. Krompir olupimo in razpolovimo, čebulo pa narežemo na večje rezine. Zeleno olupimo in jo narežemo na 12 krhljev. Zelenjavo nato razporedimo okoli mesa, dodamo vejice timijana, rahlo solimo, poškropimo z oljem in pekač pokrijemo s folijo. Pečemo 1 uro, nato temperaturo povečamo na 220 °C. Folijo odstranimo, vse še enkrat poškropimo z oljem in pečemo še 20 minut.
Medtem pripravimo jabolčno omako. Koruzni škrob zmešamo z malo vode. Jušno osnovo segrejemo v ponvi, vmešamo škrobno zmes in kuhamo ter mešamo, da se osnova zgosti. Dodamo na kocke narezano olupljeno jabolko in kuhamo še 5 minut, da se kocke zmehčajo, vendar še ohranijo obliko.
Meso vzamemo iz pekača, sok, ki je nastal pri peki, pa zlijemo v omako. Zelenjavo ponovno poškropimo z oljem in jo pečemo še 20 minut (meso medtem pokrito počiva), da se hrustljavo zapeče. Meso postrežemo s pečeno zelenjavo in jabolčno omako. Kot prilogo lahko ponudimo tudi kuhan ohrovt in grah ali svežo solato.