
Svinjska pečenka v zeliščni skorjici z jabolčno omako
Nedeljska pečenka s pridihom jeseni. Sladica: jabolčna pita, seveda.
Svinjska pečenka v zeliščni skorjici z jabolčno omako
Nedeljska pečenka s pridihom jeseni. Sladica: jabolčna pita, seveda.

Sestavine
- 1,25 kg svinjine brez kosti (stegno)
- 1 žlica zrnate gorčice
- 2 žlici nasekljanega peteršilja
- 2 žlici nasekljanega timijana in nekaj vejic
- 1 žlička nasekljanega žajblja
- sol
- črni poper
- 80 g pršuta
- olje
- 3 korenčki
- 6 majhnih krompirjev (500 g)
- 2 rdeči čebuli
- 12 strokov česna
- 1 gomolj zelene (650 g)
- ohrovt in grah za prilogo
omaka
- 2 žlici koruznega škroba
- 6 dl manj slane piščančje jušne osnove
- 1 majhno zeleno jabolko
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 1,25 kg svinjine brez kosti (stegno)
- 1 žlica zrnate gorčice
- 2 žlici nasekljanega peteršilja
- 2 žlici nasekljanega timijana in nekaj vejic
- 1 žlička nasekljanega žajblja
- sol
- črni poper
- 80 g pršuta
- olje
- 3 korenčki
- 6 majhnih krompirjev (500 g)
- 2 rdeči čebuli
- 12 strokov česna
- 1 gomolj zelene (650 g)
- ohrovt in grah za prilogo
omaka
- 2 žlici koruznega škroba
- 6 dl manj slane piščančje jušne osnove
- 1 majhno zeleno jabolko
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Svinjini odstranimo vso maščobo, tako da nam ostane lep pust kos mesa. Premažemo ga z gorčico, začinimo s soljo in črnim poprom, posujemo z nasekljanimi zelišči in obložimo z rezinami pršuta.
Večji pekač premažemo z oljem in meso položimo na sredino. Korenje ostrgamo in ga razpolovimo po dolžini, nato ga prerežemo še po širini. Krompir olupimo in razpolovimo, čebulo pa narežemo na večje rezine. Zeleno olupimo in jo narežemo na 12 krhljev. Zelenjavo nato razporedimo okoli mesa, dodamo vejice timijana, rahlo solimo, poškropimo z oljem in pekač pokrijemo s folijo. Pečemo 1 uro, nato temperaturo povečamo na 220 °C. Folijo odstranimo, vse še enkrat poškropimo z oljem in pečemo še 20 minut.
Medtem pripravimo jabolčno omako. Koruzni škrob zmešamo z malo vode. Jušno osnovo segrejemo v ponvi, vmešamo škrobno zmes in kuhamo ter mešamo, da se osnova zgosti. Dodamo na kocke narezano olupljeno jabolko in kuhamo še 5 minut, da se kocke zmehčajo, vendar še ohranijo obliko.
Meso vzamemo iz pekača, sok, ki je nastal pri peki, pa zlijemo v omako. Zelenjavo ponovno poškropimo z oljem in jo pečemo še 20 minut (meso medtem pokrito počiva), da se hrustljavo zapeče. Meso postrežemo s pečeno zelenjavo in jabolčno omako. Kot prilogo lahko ponudimo tudi kuhan ohrovt in grah ali svežo solato.