
Skutni zavitek z robidnicami
Skutni zavitek z robidnicami

Poletni dnevi marsikoga zvabijo v hribe, kjer v kočah ponujajo raznorazne zavitke. Okus skutnega zavitka z robidnicami, ki bi vas pričakal na več kot 1000 metrih nadmorske višine, pa si sedaj lahko pričarate kar doma, če sledite temu receptu.
Sestavine
- 2 kosa razvaljanega listnatega testa po pribl. 270 g
nadev
- 120 g zmehčanega masla
- 160 g sladkorja
- 3 jajca
- 500 g skute
- 100 g kisle smetane
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- ščep soli
- 2 žlici praška za puding (po potrebi)
- 500 g robidnic (lahko tudi borovnic ali drugega jagodičja)
- jajce za premaz
- sladkor v prahu za posip
Preberite tudi

Kaj pomenijo funkcije pečice in katero izbrati?
Koliko funkcij svoje pečice uporabljate? Stavimo, da samo eno ali dve. Spoznajte, kaj pomenijo nastavitve in kako z njimi izboljšati peko kruha, mesa ali peciva.

Recept za noro dobro krompirušo, ki vedno uspe
Če obožujete krompir, bo ta noro dobra krompiruša pravi hit na vašem krožniku. Enostavna, zlatorjavo zapečena in božansko okusna!

Naš najboljši recept za domači prebranec
Prebranec mora biti vroč, sočen, mehek in z lepo zapečeno skorjico. Preizkusili smo številne recepte, a ta je naš favorit.
Sestavine
- 2 kosa razvaljanega listnatega testa po pribl. 270 g
nadev
- 120 g zmehčanega masla
- 160 g sladkorja
- 3 jajca
- 500 g skute
- 100 g kisle smetane
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- ščep soli
- 2 žlici praška za puding (po potrebi)
- 500 g robidnic (lahko tudi borovnic ali drugega jagodičja)
- jajce za premaz
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Za nadev penasto umešamo maslo in sladkor, nato počasi drugega za drugim vmešamo jajca. Vmešamo skuto, kislo smetano, vaniljev sladkor in sol – a pozor, ne mešamo preveč, sicer bo masa tekoča; če se to vseeno zgodi, vmešamo žlico ali dve praška za puding. Nadev postavimo v hladilnik, najbolje čez noč.
Testo razvijemo in ga na papirju, s katerim je bil zavit, previdno razvaljamo še tanjše, a pazimo, da se ne raztrga. Na sredino vsakega kosa nadevamo nadev in nanj razporedimo robidnice. Spodnji del testa preganemo čez nadev, ga premažemo z razžvrkljanim jajcem, nato pa zgornji del testa previdno še malo stanjšamo, da ga bomo lahko preganili čez zavitek tako, da bo rob na dnu – tako zgornja plast testa ne bo predebela, rob pa ne bo viden. Zavitek premažemo z jajcem.
Zavitek postavimo v pečico, ogreto na 175 °C, in pečemo 35 do 40 minut. Ponudimo posutega s sladkorjem v prahu.