
Kaj boste skuhali danes?
Pečena svinjina po kitajsko (char siu)
Char siu je prava kantonska poslastica - meso z žara postrežemo z rižem ali pa uporabimo kot nadev za pogačice.
Pečena svinjina po kitajsko (char siu)
Char siu je prava kantonska poslastica - meso z žara postrežemo z rižem ali pa uporabimo kot nadev za pogačice.

Sestavine
- 700 g svinjske potrebušine (brez kože)
marinada
- 4 debeli stroki česna
- za palec velik kos ingverja
- 4 žlice paradižnikovega kečapa
- 4 žlice omake hoisin
- 3 žlice sladkorja
- 2 žlici temne sojine omake
- 2 žlici riževega kisa
- 2 žlici sončničnega olja
ko postrežemo
- marinirana zelenjava
- 4–5 mladih čebulic
- 6 žlic vasabijeve majoneze (ali 6 žlic majoneze, pomešane z 1 žličko vasabija)

Kulinarično razvajanje na EPK: Brezmejni okusi v Novi Gorici
Od petka, 26. septembra, do nedelje, 28. septembra, bo v Novi Gorici bogato dnevno kulturno-kulinarično dogajanje s ščepcem večerne Brezmejne zabave.

3 recepti z jajčevci, ob katerih si boste obliznili prste
Jajčevec je kralj poletne kuhinje – skriva se v omakah, zablesti na žaru in prevzame glavno vlogo v pečici. A sezona se bliža koncu, le dobro jo izkoristite.

Pokrovače: morsko razkošje okusov, ki ga pogosto pripravljamo napačno
Jakobova pokrovača velja za pravo lepotico med školjkami – toliko, da jo je Botticelli upodobil kot školjko, iz katere se rodi boginja Venera.
Sestavine
- 700 g svinjske potrebušine (brez kože)
marinada
- 4 debeli stroki česna
- za palec velik kos ingverja
- 4 žlice paradižnikovega kečapa
- 4 žlice omake hoisin
- 3 žlice sladkorja
- 2 žlici temne sojine omake
- 2 žlici riževega kisa
- 2 žlici sončničnega olja
ko postrežemo
- marinirana zelenjava
- 4–5 mladih čebulic
- 6 žlic vasabijeve majoneze (ali 6 žlic majoneze, pomešane z 1 žličko vasabija)
Postopek
Svinjino damo v pekač. Olupljena česen in ingver drobno sesekljamo. Vse sestavine za marinado namažemo in vtremo v meso. Pekač pokrijemo z aluminijasto folijo in ga čez noč postavimo v hladilnik.

Pečico segrejemo na 160 °C (ali na 140 °C z ventilacijo). Pokrit pekač damo v pečico in pečemo 3 ure in 30 minut, medtem meso vsako uro premažemo z marinado iz pekača. Nato temperaturo povišamo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo), odstranimo folijo, meso ponovno premažemo in pečemo še 45 minut, da začne po robovih karamelizirati.

Meso vzamemo iz pekača in pustimo počivati 20 minut. Medtem iz pekača z žlico posnamemo maščobo, omako pa prelijemo v majhno kozico. Mlado čebulico poševno narežemo na tanke rezine. Svinjino narežemo na rezine – med rezanjem bo razpadala – in jo vrnemo v pekač. Omako pogrejemo, nato jo prelijemo po mesu in pomešamo. Vroče pogačice bao napolnimo z mesom in omako, marinirano zelenjavo, mlado čebulico in žlico vasabijeve majoneze.
Omaka hoisin
je gosta temna ostra omaka sladko- slanega okusa, ki se pogosto uporablja v kitajski kuhinji kot glazura za meso, dodatek praženim jedem ali za pomakanje. Lahko jo pripravimo tudi sami: zmešamo 4 žlice sojine omake, 2 žlici gladkega arašidovega masla, 1 žlico temnega rjavega sladkorja, 2 žlici riževega kisa, 1 drobno sesekljan strok česna, 2 žlički sezamovega olja, 1 žličko tabaska (oziroma po okusu) in dober ščep popra.