
Pečena svinjina po kitajsko (char siu)
Char siu je prava kantonska poslastica - meso z žara postrežemo z rižem ali pa uporabimo kot nadev za pogačice.
Pečena svinjina po kitajsko (char siu)
Char siu je prava kantonska poslastica - meso z žara postrežemo z rižem ali pa uporabimo kot nadev za pogačice.

Sestavine
- 700 g svinjske potrebušine (brez kože)
marinada
- 4 debeli stroki česna
- za palec velik kos ingverja
- 4 žlice paradižnikovega kečapa
- 4 žlice omake hoisin
- 3 žlice sladkorja
- 2 žlici temne sojine omake
- 2 žlici riževega kisa
- 2 žlici sončničnega olja
ko postrežemo
- marinirana zelenjava
- 4–5 mladih čebulic
- 6 žlic vasabijeve majoneze (ali 6 žlic majoneze, pomešane z 1 žličko vasabija)

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
- 700 g svinjske potrebušine (brez kože)
marinada
- 4 debeli stroki česna
- za palec velik kos ingverja
- 4 žlice paradižnikovega kečapa
- 4 žlice omake hoisin
- 3 žlice sladkorja
- 2 žlici temne sojine omake
- 2 žlici riževega kisa
- 2 žlici sončničnega olja
ko postrežemo
- marinirana zelenjava
- 4–5 mladih čebulic
- 6 žlic vasabijeve majoneze (ali 6 žlic majoneze, pomešane z 1 žličko vasabija)
Postopek
Svinjino damo v pekač. Olupljena česen in ingver drobno sesekljamo. Vse sestavine za marinado namažemo in vtremo v meso. Pekač pokrijemo z aluminijasto folijo in ga čez noč postavimo v hladilnik.

Pečico segrejemo na 160 °C (ali na 140 °C z ventilacijo). Pokrit pekač damo v pečico in pečemo 3 ure in 30 minut, medtem meso vsako uro premažemo z marinado iz pekača. Nato temperaturo povišamo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo), odstranimo folijo, meso ponovno premažemo in pečemo še 45 minut, da začne po robovih karamelizirati.

Meso vzamemo iz pekača in pustimo počivati 20 minut. Medtem iz pekača z žlico posnamemo maščobo, omako pa prelijemo v majhno kozico. Mlado čebulico poševno narežemo na tanke rezine. Svinjino narežemo na rezine – med rezanjem bo razpadala – in jo vrnemo v pekač. Omako pogrejemo, nato jo prelijemo po mesu in pomešamo. Vroče pogačice bao napolnimo z mesom in omako, marinirano zelenjavo, mlado čebulico in žlico vasabijeve majoneze.
Omaka hoisin
je gosta temna ostra omaka sladko- slanega okusa, ki se pogosto uporablja v kitajski kuhinji kot glazura za meso, dodatek praženim jedem ali za pomakanje. Lahko jo pripravimo tudi sami: zmešamo 4 žlice sojine omake, 2 žlici gladkega arašidovega masla, 1 žlico temnega rjavega sladkorja, 2 žlici riževega kisa, 1 drobno sesekljan strok česna, 2 žlički sezamovega olja, 1 žličko tabaska (oziroma po okusu) in dober ščep popra.