Čas branja 1 min.

3 praznične sladice za vse okuse


S.P.
16. 4. 2025, 06.48
14:04
Deli članek
Velikost pisave

V prihodnjih dneh bo v naših domovih dišalo po prazničnih dobrotah. Če nimate idej, kaj bi poleg potice in piškotov pripravili za velikonočno pogostitev, vam v nadaljevanju ponujamo recepte za tri sladice, s katerimi zagotovo ne boste zgrešili.

šarkelj.jpg
Profimedia
Velikonočni šarkelj

Velikonočni šarkelj

Ni prave velike noči brez šarklja – rahlega, aromatičnega in popolnega za družinsko sladkanje ob skodelici kave ali čaja.

Sestavine: 500 g gladke moke, 1 vrečka Dolcela instant kvasa (7 g), 80 g sladkorja, 1 vanilin sladkor, 250 ml toplega mleka, 100 g stopljenega masla, 2 jajci, naribana lupinica ene limone, ščepec soli in sladkor v prahu za posip.

Postopek:

  • V večji skledi zmešajte moko, kvas, sladkor, vanilin sladkor in sol.
  • Dodajte mleko, maslo, jajci in limonino lupinico. Zgnetite v gladko testo.
  • Pokrijte in pustite vzhajati 1 uro.
  • Testo pregnetite in ga dajte v namaščen šarkljev pekač.
  • Pustite vzhajati še 30 minut.
  • Pecite pri 180 °C približno 40 minut.
  • Ohlajen šarkelj posujte s sladkorjem v prahu.
panna cotta.jpg
Profimedia
Namesto drobljenca lahko uporabite tudi sadje za več svežine.

Panakota s pehtranovim drobljencem

Za vse, ki želite na velikonočno mizo dodati nekaj bolj svežega in nežnega, a še vedno prazničnega – panakota s pehtranovo noto je odlična izbira.

Sestavine za panakoto: 500 ml sladke smetane, 80 g sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 vrečka Dolcela mlete želatine (10 g).

Sestavine za drobljenec: 60 g gladke moke, 60 g sladkorja, 60 g mletih mandljev, 1 žlica svežega ali 1 žlička suhega pehtrana, 60 g masla.

Postopek:

  • V loncu zavrite sladko smetano s sladkorjema, odstavite in vmešajte želatino. Nalijte v kozarčke in postavite v hladilnik za 4 ure.
  • Medtem zmešajte sestavine za drobljenec in z rokami oblikujte zmes.
  • Pecite na 180 °C približno 15 minut.
  • Pred serviranjem panakoto posujte z drobljencem.

Velikonočni mafini s korenjem in orehi

Ko iščete nekaj prikupnega, igrivega in preprostega, so korenčkovi mafini popolna izbira za velikonočne praznike – še posebej v družbi otrok.

muffini.jpg
Profimedia
Korenčkovi muffini

Sestavine: 250 g gladke moke, 1 vrečka Dolcela pecilnega praška, 100 g sladkorja, 1 vanilin sladkor, 2 jajci, 150 ml mleka, 100 ml olja, 100 g naribanega korenja, 50 g nasekljanih orehov, ščepec cimeta.

Postopek:

  • V eni skledi zmešajte moko, pecilni prašek, sladkor, vanilin sladkor in cimet.
  • V drugi stepite jajci, dodajte mleko in olje.
  • Suhe sestavine vmešajte v mokre.
  • Dodajte korenje in orehe.
  • Razporedite v modelčke in pecite pri 180 °C 20–25 minut.
  • Ohlajene mafine okrasite ali posujte s sladkorjem v prahu.

Pa sladke praznike!

 Vsebino omogoča Podravka.

Berite brez oglasov

Trafika24 Logo

Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.

Prijava

Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se

sun-bright

Trenutno

10 °C

Jasno

četrtek, 1. 5

Jasno

8 / 24 °C sun-bright

petek, 2. 5

Jasno

9 / 26 °C sun-bright

sobota, 3. 5

Delno oblačno

12 / 24 °C cloud-sun

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.