Bralka sprašuje: Kako dosežem enakomerno velike mafine
"Kadar želim speči mafine, imam težave s polnjenjem mase v model. Vdolbine polnim z žlico, vendar pečeni mafini niso enako veliki. Kaj naj naredim, da bodo vsi mafini enaki?"

Mafini so priljubljena in zelo priročna sladica - dobro prenašajo pot, zato jih lahko nesemo s seboj na izlet ali piknik. Da bodo tudi zelo lepi, ne le okusni, je dobro slediti spodnjim nasvetom.
Nasveti za enako velike mafine
Če je testo za mafine dovolj gosto, ga lahko v vdolbinice napolnite z žlico za sladoled, s katero zagotovo zajamete enakomerno količino testa. Morda si pri polnjenju pomagate še z žličko, s katero testo popolnoma ločite od žlice. (Za zares popolno natančnost uporablajte tehtnico.)
Bolj tekoče testo napolnite v brizgalno vrečko z večjim gladkim nastavkom in z njim testo nabrizgajte v model za mafine.
Pred polnjenjem masoenakomerno premešajte– tako se bo testo enako peklo in vzhajalo v vseh modelčkih.
Modelčkov ne napolnite do vrha, temveč do 2/3 višine. Tako se bodo mafini enakomerno dvignili.

Nasveti za popolno kupolo
- Začnite s peko na višji temperaturi – prvih 5 minut pecite pri 210–220 °C, nato temperaturo znižajte na 180 °C in pecite do konca. Ta začetni "šok" povzroči, da se mafini hitro dvignejo in ustvarijo lepo kupolo.
-
Mase ne mešajte predolgo – mešajte le toliko, da se sestavine povežejo in da je masa uniformna.
-
Testo naj malo počiva – če maso pustite stati 10–15 minut pred peko, se moka bolje hidrira in mafin lepše vzhaja.
-
Uporabite sredinsko režo v pečici – za enakomerno peko in rjavenje.
-
Ne odpirajte pečice v prvih 10 minutah – da ohranite toploto in stabilno vzhajanje.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se