© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Poletje po okusu vanilje, čokolade in slane karamele


novi-tednik
Uredništvo
27. 7. 2025, 05.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Kaj o svojih najljubših okusih, cenah kepic in domači pripravi sladoleda pravijo Celjani?

DL3U6823.jpg
Andraž Purg
Ena od osvežitev, ki si jo radi privoščimo v vročih poletnih dneh, je sladoled.

Ena od osvežitev, ki si jo radi privoščimo v vročih poletnih dneh, je sladoled. Čeprav gre za poletno klasiko, se okusi, navade in pričakovanja kupcev s časom spreminjajo. Nekateri prisegajo na preverjena okusa vanilje in čokolade, drugi radi posežejo po bolj eksotičnih ali veganskih različicah.

A kljub raznovrstni ponudbi, ki jo najdemo v knežjem mestu, ostajajo pomembna vprašanja – od tega, koliko smo pripravljeni plačati za kepico ali dve, do tega, ali so pri izbiri sladoleda odločilni kakovost, okus, količina ali morda otroška nostalgija?

Odgovore na ta vprašanja smo z mikrofonom v rokah poiskali na celjskih ulicah.

DL3U6829.jpg
Andraž Purg
Ena od osvežitev, ki si jo radi privoščimo v vročih poletnih dneh, je sladoled.

Kaj pravijo mimoidoči?

Ana Plivnik, Celje: »Moj najljubši okus sladoleda je slana karamela, saj me vedno znova prepriča s svojo popolno simfonijo sladkega in slanega. Sladoled najraje kupim v sladoledarni Mali grof, kjer je res kakovosten, polnega okusa in vedno svež. Poleg tega sem si ga že večkrat pripravila tudi sama doma – poskusila sem narediti jagodni, kavni, borovničev in čokoladni okus. Priprava je bila zabavna, rezultat odličen – seveda, če uporabiš dobre sestavine. Res je, da so cene sladoleda danes precej visoke, a opažam, da so se v trgovini podražila tudi druga živila. Menim, da je kakovostne sestavine težko dobiti po nizki ceni, zato razumem, da je treba za dober sladoled plačati več.«



Dejan Ažman, Celje: »Moj najljubši okus sladoleda je vanilja, saj me s svojo nežno in klasično aromo spomni na otroštvo. Čeprav obstaja veliko različnih okusov, mi je vanilja že od nekdaj najbolj pri srcu. Najraje imam sladoled iz sladoledarne Mali grof, kjer je po mojem mnenju res najboljši – kremast, okusen in vedno svež. Vsakič, ko sem v bližini, si ga z veseljem privoščim. Doma si sladoleda še nikoli nisem pripravil. Najbolj priročno mi je sladoled kupiti v trgovini, čeprav se mi cene zdijo nekoliko pretirane.«

Kristjan Veber, Celje: »Trenutno je moj najljubši okus sladoleda vanilja, saj je po mojem mnenju najbolj izrazit, a je po drugi strani tudi nevtralen. Okus čokolade mi v sladoledu ni najbolj pri srcu, čeprav ga imam v drugih slaščicah rad. Ker trenutno živim na Švedskem, sladoled najraje kupujem v tamkajšnji trgovini IKI. Najbolj zanimiv okus, ki sem ga kadarkoli poskusil, je burbonska vanilja z malo morske soli, ki ga priporočam vsem. Sladoled sem pri 17 letih poskusil narediti doma tudi sam, je bila pa tudi moja prva služba pravzaprav v sladolednici. Menim, da cene sladoledov niso pretirano visoke. V sladolednici, kjer sem delal, je bil sladoled sicer kar drag, če vsebuje kakovostne sestavine, me cena niti malo ne zmoti.«

Robert Bertišta, Celje: »Moj najljubši okus je čokolada. Sladoled najraje kupujem v slaščičarni, saj je tam vedno svež in bolj naraven kot v trgovini. Najraje ga imam v slaščičarni Pri Nejcu, kjer imajo na voljo pestro izbiro okusov, prav tako imajo prijazno postrežbo. Doma sladoleda sicer ne pripravljam, a ga pogosto naredi moja žena. Pri izdelavi uporablja sveže sadje, najpogosteje jagode, borovnice, breskve ali drugo sezonsko sadje. Med najbolj zanimivimi okusi, ki sem jih kdaj poskusil, bi izpostavil »schoko-banano,« ki me je resnično presenetil, zanimiv je bil tudi okus z orehi. Edina stvar, ki me pri sladoledu nekoliko moti, so vedno višje cene. Kljub temu ostajam zvest obiskovalec slaščičarn, saj je užitek ob dobrem sladoledu v prijetnem okolju vreden vsakega evra.«

Tjaša Pavc, Žalec: »Moj najljubši okus sladoleda je Don Vito, ki je zanimiva mešanica čokolade, bele čokolade in maline, zaradi česar je prava poezija okusov. Sladoled raje kot v trgovinah kupujem v slaščičarnah, saj se mi zdi bolj svež in osvežilen, vendar se ne branim niti lučk iz trgovine. Nekega dne bi si želela narediti tudi domač sladoled, saj ga do zdaj še nisem, saj še vedno iščem recept, ki bi mi ustrezal. Najbolj zanimiv okus, ki sem ga kdaj poskusila, je zagotovo spirulina, ki je po okusu podoben vanilji, le da je zelene barve. Cene sladoledov so sicer nekoliko visoke, a ker so v zadnjih letih vse cene narasle, se mi ne zdijo pretirane.«

DL3U6820.jpg
Andraž Purg
Ena od osvežitev, ki si jo radi privoščimo v vročih poletnih dneh, je sladoled.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.