Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Dubajska potica letos prvič tudi v Preboldu


Sintija Jurič
9. 4. 2025, 05.00
Posodobljeno
14. 04. 2025 · 13:05
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Turistično društvo Prebold je minuli konec tedna organiziralo že tradicionalni, 20. Festival potic.

skupinska.jpg
Andraž Purg
Komisijo je sestavljalo 11 članov, ki so imeli letos polne roke dela.

Izdelovalci potic so svoje sladke dobrote na pokušanje prinesli v petek, 4. aprila, nato je sledilo ocenjevanje. 11-članska komisija, ki so jo sestavljali tako učitelji v gostinskih šolah kot izkušene pekarice, je bila še posebej pozorna na videz, vonj, okus sredice, skorjo in sestavo potice. »Pri ocenjevanju je naša komisija kar stroga, vse mora biti v redu,« je poudarila predsednica preboldskega turističnega društva Simona Žvikart Repnik.

IMG_0660.jpg
Andraž Purg
Komisija je vsako potico prerezala in jo nato ocenila.

Kar 39 »zlatih« potic

Ob polni mizi dobrot je zvečer v Dvorani Prebold sledila zaključna prireditev. Na njej so letos podelili 39 zlatih priznanj, 18 srebrnih, 10 bronastih in štiri priznanja za sodelovanje. Posebno priznanje je prejela Anita Kuhar Uplaznik, ki je v štirih letih sodelovanja kar trikrat prejela zlato priznanje za isto vrsto potice.

Žvikart Repnikova je v uvodnem nagovoru izpostavila pomen peke te tradicionalne slovenske jedi, ob okroglem jubileju se je pogovarjala tudi z Danico Uplaznik, članico društva podeželskih žena, ki je bila pobudnica festivala, zdaj je tudi ena od članic ocenjevalne komisije. Zbrane je nagovoril še preboldski župan mag. Marko Repnik, v kulturnem programu je nastopila pevka Alya. Med obiskovalci je bila zaradi svoje oprave posebne pozornosti deležna tudi Ojstriška gospoda iz Tabora.

IMG_0742.jpg
Andraž Purg
Potice so na okušanje prinesli posamezniki, šolski centri, društva, šole in druge organizacije.

V ospredju še vedno klasika

Med poticami, ki so se znašle na ocenjevalni mizi, so tudi letos prevladovale klasične z orehovim nadevom. Nekaj je bilo tudi bolj »eksotičnih«. Tako sta se prvič na ocenjevanju znašli tudi pistacijeva in dubajska potica. »Vidi se, da trendi prihajajo tudi v te vrste,« je poudarila Simona Žvikart Repnik in dodala, da so veseli, da je letos sodelovalo približno 20 izdelovalcev potic več kot leto prej. »Čeprav se vse sestavine in tudi elektrika dražijo, ljudje najdejo svoje prihranke in dobro voljo ter prinesejo potico. Veliko jih potico prinese tudi zato, ker ima festival dobrodelno noto,« je poudarila.

Po sobotni dopoldanski razstavi so tudi letos potice peljali v domove starostnikov v Prebold, Polzelo in na Vransko, kjer so lahko z okušanjem te slovenske tradicionalne dobrote tudi starejši obujali spomine ne svojo mladost.

POTICE.jpg
Andraž Purg
Potice so v petek dopoldne že čakale na ocenjevanje …
toćkovanje.jpg
Andraž Purg
Ocenjevalci so bili pozorni na videz, vonj in okus sredice ter skorje.
različne.jpg
Andraž Purg
Tudi letos je prevladovala klasična orehova potica.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.