Opuščena šola za lokalna društva in turistični razvoj
V Krajevni skupnosti Jagnjenica v Občini Radeče je v stavbi nekdanje podružnične osnovne šole, ki je dolgo časa samevala in počasi že propadala, v minulih dveh letih s pomočjo evropskih sredstev nastal interpretacijski center za predstavitev naravne in kulturne dediščine doline Sopote, prostor za aktivnosti in druženje domačih društev in hkrati priložnostno izobraževalno središče. Na dopoldanski novinarski konferenci so predstavili zaključek uspešnega projekta.

"Težko je povedati, kakšno zadovoljstvo je, ko po dolgih letih peripetij v zvezi z obnovo te stavbe uspešno končali projekt, s katerim so prostor za delovanje v njem dobili krajevna skupnosti, pevski zbor, športno in druga društva. Veseli me, da pri tem sodeluje celotna lokalna skupnost, tudi krajevna skupnost Svibno s svojimi društvi. Verjamem, da bo ta stara šola zdaj kot nova živela še dolgo," je povedal župan Občine Radeče Tomaž Režun.
V okviru evropskega projekta CLLD – Lokalni razvoj je občina Radeče kot vodilni partner pod okriljem LAS Posavje želela uresničiti potrebe lokalnega prebivalstva, okrepiti medgeneracijsko povezovanje in sobivanje, hkrati pa omogočiti pogoje za turistični razvoj s poudarkom na lokalni kulinariki.
Projekt so izvajali na infrastrukturni in programski ravni, kar pomeni, da so najprej obnovili propadajočo podružnično osnovno šolo, potem pa se lotili snovanja novih vsebin v stavbi, ki je sicer spomeniško zaščitena. Skupna vrednost projekta znaša nekaj več kot 200 tisoč evrov.
"Pri določanju novih vsebin interpretacijskega centra o tradiciji lokalnega okolja smo sledili principu od spodaj navzgor, kar pomeni, da so domačini sodelovali v tem procesu, ki so ga v okviru študijskih krožkov usmerjali strokovnjaki s področja varovanja narave in interpretiranja naravnega okolja," je pojasnila Duška Kalin, direktorica KTRC Radeče.
Študijski krožek kmečkih žena Kulinarika je tako na primer raziskal kulinarično dediščino doline Sopote, da bi se nekoč priljubljene jedi znašle v menijih domačih gostincev. V stavbi načrtujejo tudi ureditev degustacijskega centra, s povezovanjem z dosedanjimi aduti, kot so splavarjenje, ribolov ter kolesarjenje in pohodništvo ob reki Savi, pa je kulinarika tako pomemben dejavnik za še mikavnejšo turistično ponudbo tega območja.
Foto: ANDRAŽ PURG – GrupA