FOTO: Prva leskovška salamijada pod streho

Najboljšo salamo ima Turistična kmetija Škrbina iz Šmarjete, najboljšo slanino Tomaž Pflege iz Mrtvic, z najboljšo suho klobaso pa se lahko pohvali Stane Pflege, prav tako iz Mrtvic. To so zmagovalci premierne leskovške salamiade, ki jo je minuli konec tedna pripravilo Društvo ljubiteljev suhomesnatih dobrot Leskovec pri Krškem.
Čeprav je prireditev več kot uspela, pa ocenjevanja suhomesnatih izdelkov še zdaleč niso glavni cilj zelo aktivnega društva z več kot 80 člani, ki je bilo ustanovljeno pred komaj letom dni. Kot poudarja njihov predsednik, namreč veliko pozornost posvečajo tudi kvalitetni vzreji prašičev in pravilni pridelavi mesa na tradicionalen način.
"Na mlade želimo prenesti znanje o zdravi pridelavi domače hrane, ki smo ga pridobili od svojih prednikov," pravi predsednik društva Jože Petkovšek.
V ta namen so letos organizirali tudi prave kmečke koline, kjer so obiskovalcem prikazali, kako se izdelujejo krvavice, tlačenke in klobase, cvrli pa so tudi mast in ocvirke ter pripravili meso za prekajevanje in sušenje.
Ker se v leskovškem društvu zavedajo, da je v slogi moč, pa se povezujejo tudi s tamkajšnjim kulturnim društvom, aktivom kmečkih žena in nekaterimi vinogradniki, s katerimi so skupaj že nastopili na nekaterih prireditvah in bili povsod zelo lepo sprejeti.