© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Praznik vina
Čas branja 3 min.

Vrhunski letnik: Martinovo bo za pomurske vinarje letos še posebej veselo


vestnik
Niko Hari
11. 11. 2025, 08.35
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Slovenci 11. novembra praznujemo Martinovo – dan, ko se mošt spremeni v vino. Pomurski vinogradniki so letos s količino in kakovostjo pridelka izredno zadovoljni.

trgatev, vino, mošt, martinovo, špricer, grozdje, vinograd
Maja Kelc
trgatev, vino, mošt, martinovo, špricer, grozdje, vinograd,

11. novembra po vsej Sloveniji praznujemo Martinovo. Trenutek, ko se po ljudskem izročilu grešno mlado vino blagoslovi v pravo, pa ni le praznik rujne kapljice, ampak tudi simbolni konec jesenskih opravil na kmetiji. Martinovo tako napoveduje začetek obdobja veselja, bogato obloženih miz in druženja v dolgih zimskih nočeh. 

Nabrali več kot 60.000 ton belega grozdja

Pomurski vinogradniki so lahko z letošnjo sezono zelo zadovoljni, sploh po lanski, ki je bila med slabšimi v zadnjih letih. Mnogi manjši pomurski vinarji so sicer tudi letos ostali praznih rok: na goričkem je številne prizadela toča, ponekod je pridelek uničila pozeba, vinogradniki v regiji pa so se tudi letos borili s širjenjem neozdravljive trsne bolezni - zlate trsne rumenice, ki se po vinogradih hitro širi s pomočjo prenašalca ameriškega škržatka. 

Rumenica
Črtomir Goznik
Številni manjši vinogradniki so prepozni pri boju z zlato trsno rumenico.

Statistični urad republike Slovenije ocenjuje, da so slovenski vinogradniki letos s hektarja vinograda v povprečju nabrali 6,5 tone belega grozdja, skupno okoli 62.600 ton.Tudi rdeče grozdje je po ocenah Sursa dobro obrodilo, okoli 6,2 tone na hektar. S približno 4.230 hektarjev naj bi ga vinogradniki nabrali okoli 26.400 ton.

Preberite še

Količinsko in kakovostno izvrsten letnik

"Ne bi rada prehitro napovedovala, ampak mislim, da bo letnik odličen. Vsi parametri - ph, sladkor in kislina - so letos zelo dobri. Letošnja vina bodo zelo elegantna in lepo uravnovešena, saj nobeden izmed parametrov ne izstopa preveč. Mislim, da bo med pomurskimi vini letnik 2025 eden izmed boljših," je za Vestnik povedala Marija Feher, vodja lendavske izpostave Kmetijsko svetovalne službe Murska Sobota.

Sicer obeti za letnik 2025 sprva niso bili najboljši. Po deževnem maju je pridelek pomurskih vinogradnikov ogrozil zelo sušen junij, a se je količina padavin v juliju k sreči povečala. "Zaradi tega je pridelek vinogradnikov v povprečju med 30 in 40 odstotkov večji, kot je bil lani. Zaradi nižjega ph-ja pa je bilo letos tudi kletarjenje bistveno lažje," še dodaja Feher. 

Posebno dobro so uspele aromatične sorte

Pomurski vinogradniki so za Vestnik povedali, da so z letošnjim količinskim in kakovostnim izkupičkom zadovoljni. "Kljub temu, da nas je na določenih mestih prizadela toča, je bila letina dobra," so povedali pri Vinih Bratuša z Aženskega vrha pri Gornji Radgoni. Obenem so izpostavili, kar je za letnik 2025 napovedala tudi Feher: "Kar pa se kakovosti tiče, je letnik vrhunski, še posebej dobro so uspele bolj aromatične sorte, kot sta rumeni muškat in muškat otonel."

b7912665-74b8-4663-851a-ed10ccfd7b95.jpg
Turistična kmetija Puhan
Letina je v Bogojini bila odlična.

Podobno so nad kakovostjo letnika navdušeni tudi pri Turistični kmetiji Puhan v Bogojini. "Letnik je tako količinsko, kot tudi kakovostno zelo dober. V primerjavi z lanskim letom smo pridelali znatno več," so povedali in dodali, da je letos pridelek še najbolj ogrožala zlata trsna rumenica, a so širjenje bolezni k sreči hitro zaustavili. 


S takšnimi težavami se pomurski vinogradniki soočajo vsako leto, je opozorila Feher. Dodaja še, da bi se bolezen pri nas dalo zajeziti dosti bolje. "Veliko manjših pridelovalcev naših opozoril ne upošteva, spet drugi ukrepajo prepozno," je pojasnila.  

Za mnoge tudi oseben praznik

Ob praznovanju Martinovega pa seveda ne sme manjkati tradicionalna pojedina. Številni so praznično kosilo opravili že pretekli konec tedna, mnogi pa bodo praznično kosilo imeli tudi danes. Martinova pojedina je prava kulinarična poslastica, ki odraža bogastvo slovenskih okusov. Na praznični mizi se običajno znajdejo pečena gos ali raca, rdeče zelje in mlinci, pogosto pa jih spremljajo tudi tudi druge priloge in sladice, ki se razlikujejo po regijah, velikokrat pa tudi med gospodinjstvi.

martinovo-1_1115x560_acf_cropped_1115x560_acf_cropped
Barbara Slivnik
Nekateri so Martinovo kosilo opravili že pretekli konec tedna.

11. november pa ni samo praznik vina, ampak tudi osebni praznik številnih Slovenk in Slovencev. Na ta dan jih rojstni dan praznuje 5.732, med njimi 164 Martinov in 171 Martin. "V Sloveniji je sicer 8.378 moških z imenom Martin in 7.186 žensk, poimenovanih Martina," navaja Surs.

E-novice · Pomurje

Svet24

Prijavite se na e-novice in bodite vedno na tekočem z novicami, dogodki in zgodbami iz vašega okolja.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.