Bo pivovarski ječmen zamenjal krmnega?
Kmetijski izziv ali dobra priložnost: bo krušno pšenico na podravskih in pomurskih poljih začel izpodrivati pivovarski ječmen?

Miroslav Kosi iz ormoške zadruge Kooperativa Kristal meni, da je njegova pridelava donosnejša.
Pridelava pivovarskega ječmena se je na naših poljih začela leta 2018 na pobudo ormoške zadruge Kooperativa Kristal. Zanimanje za poljščino, ki spada med manj zahtevne, se z leti povečuje. S prvih 50 hektarjev zasajenih površin sedmih pridelovalcev so letos prišli na nekaj čez 200 hektarjev 52 pridelovalcev. »Gre za kmetijski izziv, glede na to, da smo v Sloveniji že v petdesetih letih pridelovali pivovarski ječmen. Pokazala se nam je poslovna priložnost na osnovi pobude predstavnikov francosko-hrvaške zadruge Axareal Croatia, da bi vzpostavili pridelavo omenjenega ječmena,« je na začetke te poti spomnil predsednik zadruge Miroslav Kosi.
Interes za peso upadel, za ječmen ne
In tako se je začela pridelava ječmena z namenom pridobitve sladu za pivo. Pivovarski ječmen se je izkazal tudi kot odličen kolobar s sladkorno peso. Tisti, ki so ga namreč sejali jeseni, po spravilu pese, so imeli višje pridelke od 2 do 3 tone po hektarju. Kljub temu da je interes za pridelavo sladkorne pese bojda zaradi bolezni cikada, ki naj bi povzročala nizko vsebnost sladkorja, popolnoma upadel, s pivovarskim ječmenom ni tako, pravi Kosi.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se