Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Kdo si bo s slovensko plačico še lahko privoščil govedino?


Mojca Vtič
12. 4. 2025, 05.07
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Rejo govedi v Evropi je lani močno prizadela in omejila bolezen modrikastega jezika, letos še večji strah povzroča nalezljiva virusna bolezen slinavke in parkljevke. Mnogi se še spomnijo fotografij, posnetkov gorečih grmad goveda, obolelega s slinavko in parkljevko, iz leta 2001 z območja Velike Britanije, kjer je bilo umorjenih več kot 600.000 glav govedi. Želja rejcev in stroke je, da se ti prizori ne zgodijo tudi pri nas, obenem pa rejci (ponekod tudi potrošniki) že čutijo posledice vnovičnih izbruhov bolezni na evropskih tleh. Zaradi zaustavitve uvoza telet iz Madžarske in Slovaške mlade goveje živine že primanjkuje, kar poganja rast cen klavnih telet, posledično tudi mesa.

cg_bolezni_govedo_1.jpg
ČG
Za preprečevanje in nadzor bolezni veljajo zelo stroga pravila, saj zdravljenja ni.

V Evropi se je slinavka in parkljevka v 21. stoletju pojavila v Združenem kraljestvu (v letih 2001 in 2002 ter nazadnje 2007). Rdeči alarm se je ponovno prižgal januarja letos, ko je bila bolezen zaznana pri vodnih bivolih na območju Nemčije, kjer so širjenje uspešno omejili, medtem ko se z boleznijo in novimi izbruhi še borijo na Slovaškem in Madžarskem. Uvoz telet iz omenjenih dveh držav je prepovedan že od druge polovice marca, kar pa že ima in še bo imelo posledice za slovensko živinorejo. Iz Slovaške in Madžarske pride največ telet za pitanje na slovenska tla, pravi Danilo Potokar, vodja sektorja za živinorejo na KGZS. "Češka za zdaj še ostaja pogojno odprta. Kako dolgo bo tako, bo odvisno od razvoja dogodkov, saj se ukrepi sprejemajo na tedenski bazi."

"Ni toliko živine, kot je praznih kapacitet"

Slovenski uvozniki mlade goveje živine so bili tako primorani teleta poiskati višje na severu Evrope v baltskih državah in v Španiji, obenem pa se soočajo tudi s tedensko rastjo cen in pomanjkanjem mlade živine na trgu. "Na Pragerskem, kjer smo lani vzpostavili kapacitete, imamo prostor za približno 1.000 glav goveje živine, vendar imamo uhlevljenih le okrog 800 pitancev, saj moramo zalagati še kooperante. Enostavno ni toliko živine, kot je praznih kapacitet," pravi Davorin Zupanič iz podjetja Prokaval, ki se ukvarja z uvozom in izvozom živih živali – goveda. Podjetje, ki ima sedež na Hajdini, trenutno uvaža govedo iz Estonije, Latvije, Španije. "Ne vem pa, kam bo to vodilo, če bodo vsak teden višje cene. Nedavno smo uvozili teleta iz Španije, kjer je bila cena 5,8 evra s transportom za pasmo limuzin, kar pomeni ceno dobrih 1.800 evrov po teletu. Res je, da gre za kakovostno živino, zdravstveno neoporečno, vendar do kam lahko gredo cene?" A ne le cene telet, temveč tudi goveda za zakol, ki prav tako rastejo. Končno letvico bo prej ali slej postavil potrošnik, ki ima omejen proračun.

Za 300-kilogramsko tele 1.800 evrov

"Bojim se, kdo si bo lahko z obstoječimi plačicami še lahko privoščil nakup domače govedine?" se sprašuje Branko Klemenčič, živinorejec iz Nove vasi pri Ptuju, ki redi okrog 300 pitancev. "Cene telet že presegajo pet evrov, saj jih ni mogoče dobiti. Vendar če bomo rejci že za 300 kg tele dali 1.800 evrov, koliko bomo ob prodaji dobili rejci oz. ali bo potrošnik nato končno ceno sploh zmogel plačati? Prodaja namreč ni težava, veliko večja težava je vedno nižja kupna moč. Tega se bojimo, žal pa se o celotni zadevi premalo govori."

Že sedaj je namreč opaziti rast cen govejega mesa na borzah. Na spletnem portalu Kmečka borza, ki beleži in prikazuje cene različnih kmetijskih proizvodov, je cena govejega mesa (do 24 mesecev) sredi marca beležila 5,8 evra, skoraj evro več kot lani v enakem obdobju. Ob tem pa je pričakovati še dodatno rast.

Več v Štajerskem tedniku

cg_bolezni_govedo_3.jpg
ČG
Branko Klemenčič, živinorejec iz Nove vasi pri Ptuju

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.