Štajerski tednik
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Ptuj: Kmetija 2018 - Pri Prosenjakovih uspešno kmetuje že peta generacija


Štajerski Tednik
30. 7. 2018, 21.50
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Družina Prosenjak iz Brstja 22 je ponosna prejemnica priznanja za kmetijo leta 2018 v MO Ptuj. Boštjan in Anita sta v bistvu že peta generacija na tej kmetiji, sinova Miha in Jaka, trenutno še osnovnošolca, pa sta že sedaj odločena, da bosta tradicijo kmetovanja na njihovi domačiji in skrb za ohranjanje arhitekturne oz. prehranske dediščine nadaljevala tudi sama.

Arhiv Štajerskega Tednika

Tudi izobraževati se želita v tej smeri, najprej v srednji Biotehniški šoli na Ptuju.

Boštjan je kmetijo prevzel pri 21 letih, po smrti očeta. Zaposlen je kot vodja dejavnosti v podjetju Javne službe Ptuj. Ob kmetovanju se razdaja tudi kot prostovoljni gasilec, saj je poveljnik PGD Spuhlja, predseduje pa tudi lovskemu društvu, poleg tega opravlja še strojne usluge kmetom.. Že od vsega začetka je kmetija usmerjena v poljedelstvo. Trenutno obdelujejo 16 ha njivskih površin, na katerih rastejo žitarice, koruza, oljna ogrščica in oljne buče. Ukvarjajo se z vzrejo belih piščancev, imajo pa tudi kokoši nesnice. Anita se je lani odločila, da bo ostala doma, bila je vzgojiteljica v vrtcu. Vedno ji je bil izziv delati na kmetiji, zadovoljna je, da se je tako odločila. Po srednji kmetijski šoli se je sicer prekvalificirala v vzgojiteljico, a jo je vedno vleklo na zemljo. Usmerila se je v peko domačih dobrot, drobnega in kremnega peciva ter testenin. Že kmalu pa bo svojo peko razširila na domači kruh in gibanice. Krušna peč je postavljena, samo še izsušiti jo morajo, da se bo peka teh domačih dobrot lahko začela, saj je po njih vedno večje povpraševanje.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.